Goedkoop plaatselijk verwarmen via infrarood verwarming

Infrarood verwarming voor in de Keuken

Infrarood verwarming is inmiddels een populaire methode geworden om ruimtes te verwarmen. Deze moderne vorm van verwarming is energiezuinig, effectief en betaalbaar. In dit artikel bespreken we hoe je goedkoop een ruimte plaatselijk kan (bij)verwarmen met infrarood verwarming.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een vorm van stralingsverwarming. Dit betekent dat de warmte wordt uitgestraald door een paneel dat is voorzien van infrarood producerende folie. Deze stralen verwarmen niet de lucht in de kamer, maar de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een efficiëntere en effectievere manier van verwarmen, die heel goed plaatselijk kan worden gebruikt.

Wat is het voordeel van goedkope plaatselijke verwarming?

Doordat je plaatselijk kunt verwarmen kan je alleen de zone van het bureau in de woonkamer verwarmen. Zo hoeft niet via de CV de hele woonkamer verwarmd te worden waar toch niemand op dat moment gebruik van maakt. Met radiatoren of vloerverwarming kan je niet plaatselijk verwarmen omdat je lucht opwarmt. En lucht verdeeld zich waardoor de warme lucht zich mengt met de koude lucht. Met infrarood kan je wel plaatselijk verwarmen omdat je juist niet de lucht opwarmd maar de objecten in de ruimte.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Over het algemeen geldt dat je tussen de 50 tot 100 Watt per vierkante meter nodig hebt voor een gemiddelde woonkamer. Voor een slaapkamer is dit iets minder, ongeveer 50 tot 80 Watt per vierkante meter. Voor een badkamer heb je iets meer nodig, ongeveer 80 tot 120 Watt per vierkante meter. Het is sterk afhankelijk van de mate van isolatie, het type glas, en de ligging t.o.v. het noorden.

Als je bijvoorbeeld een woonkamer hebt van 20 vierkante meter, heb je gemiddeld 1500 Watt nodig. Dit betekent dat je 2 panelen van 750 Watt kunt gebruiken.

Montage

Het monteren van infrarood panelen is relatief eenvoudig. Het paneel kan aan de muur of het plafond worden bevestigd met de bijbehorende beugels. De panelen worden vaak geleverd met een handleiding en alle benodigde onderdelen. Het is belangrijk om het paneel op de juiste hoogte te monteren en ervoor te zorgen dat het paneel niet wordt geblokkeerd door meubels of andere objecten. (plaats een infrarood paneel niet boven een PVC vloer) die reflecteert!

Energieverbruik

Infrarood verwarming is een zeer energiezuinige manier van verwarmen. Dit komt doordat de warmte direct wordt uitgestraald naar de objecten en mensen in de kamer, waardoor er minder energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht in de kamer. Het energieverbruik van infrarood panelen varieert, afhankelijk van het wattage van het paneel en de duur van het gebruik. Over het algemeen geldt dat het energieverbruik van infrarood panelen lager is dan dat van traditionele verwarmingssystemen.

Geen onderhoud nodig

Een groot voordeel van infrarood verwarming is dat er geen onderhoud nodig is. Traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels en radiatoren moeten regelmatig worden onderhouden en schoongemaakt om optimaal te blijven functioneren. Infrarood panelen daarentegen hebben geen bewegende onderdelen en hebben daarom geen onderhoud nodig. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vermindert ook de kans op storingen en reparaties.

Conclusie plaatselijk verwarmen via infrarood verwarming

Infrarood verwarming is uitermate geschikt voor het plaatselijk verwarmen van een ruimte. een infrarood paneel is energiezuinig, efficiënt en heeft een lange levensduur. Je krijgt een fijne warmte zonder de hele ruimte te hoeven verwarmen. Geen last van tocht en is gemakkelijk zelf te monteren.

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring