Bijverwarmen met infrarood

bijverwarming met infrarood

Kan ik mijn woning via infrarood bijverwarmen als ik als hoofdverwarming via de cv op gas verwarm?

Ja, dit kan! Je kunt op de plaatsen, waar je vaker bent, zoals bijvoorbeeld de keuken, de eethoek, de zitkamer of het kantoor plaatselijk bijverwarmen om de cv-ketel wat lager te kunnen zetten.
Bij centrale verwarming (CV) op gas moet je als je de kamer op 19 graden wilt hebben, de hele kamer warm stoken. Zonde als je in de zitkamer zit om de rest van de ruimte waar je niet bent ook volop te verwarmen.

De cv-ketel maakt water warm en dat warme water draagt de warmte over via de radiatoren die op die manier de lucht in de ruimte verwarmen. Dit wordt convectie warmte genoemd. Warme lucht stijgt op, waardoor je voordat je 1,5 m² op 21 graden hebt verwarmd, je aan het plafond een temperatuur van 29 graden bereikt. Zonde, want daar zit niemand. Daarnaast verlies je door tocht veel warme lucht die je weer moet aanvullen.

Hoe kan je efficiënter verwarmen?

Je verwarmt de ruimte op bijvoorbeeld 16 graden via gas en je kan de zones waar je extra temperatuur wenst via infrarood panelen bijverwarmen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de hele woning gasloos te verwarmen. Verder kun je ervoor kiezen om de ruimte bij te verwarmen. Bijverwarmen kan op twee manieren: De eerste manier is door alle infraroodpanelen via één thermostaat te koppelen en dan krijgen alle panelen dezelfde aansturing. De tweede mogelijkheid is om de keuken, de eethoek en de zithoek een eigen thermostaat te geven. Zo kan je bijverwarmen waar jij de warmte op dat moment wilt. Je bent dus flexibeler en krijgt alleen de warmte waar jij het graag warm wilt hebben zonder te verspillen.

Thuiskantoor bijverwarmen

Tegenwoordig hebben veel woningen een thuiskantoor. Deze vind je vaak op de bovenverdieping. Als je het daar warm wilt hebben dan moet je beneden de verwarming openzetten, anders wordt het boven op kantoor niet warm. Dit is natuurlijk verre van ideaal. Ruimtes zoals een thuiskantoor bijverwarmen via infrarood is dan een gemakkelijke manier om op de gaskosten te besparen.

Stroomverbruik elektrisch bijverwarmen

Hoeveel stroom je verbruikt, hangt sterk af van de mate van isolatie en op welke temperatuur je de ruimte verwarmt. Op 21 graden verwarmen vergt meer stroom dan op 19 graden, wat eigenlijk heel logisch klinkt. Standaard houden wij 35 watt verbruik per m² aan voor een nieuw zeer goed geïsoleerde woning, en 50 tot watt per m² meter voor een wat minder goed geïsoleerde woning. Omdat stroom een stuk goedkoper is dan gas, en je met gasverwarming lucht verwarmt, ben je vrijwel altijd met infraroodverwarming een stuk voordeliger uit. En daarnaast heb je geen onderhoudskosten.

Wat zijn de aanschafkosten van infrarood bijverwarming?

Eén infraroodpaneel van 120 cm bij 60 cm met 750 watt kost 469 euro. Om de temperatuur te kunnen regelen, komt hier een draadloze wifi thermostaat bij op voor 130 euro. Zo heb je voor 599 euro een fijne bijverwarming en het mooie is dat infrarood modulair werkt waardoor je het zelf kunt uitbreiden als jij meer warmte behoefte hebt. Deze prijs is exclusief montage, maar als je een heel klein beetje handig bent dan kun je met onze duidelijke instructie zelf de montage doen.

Hoe bereken ik hoeveel infraroodpanelen ik nodig heb als bijverwarming?

Het berekenen hoeveel infrarood-verwarmingspanelen je nodig hebt, is heel simpel: Ga uit van één paneel van 120 cm bij 60 cm van 750 Watt per 10 m² (en bij een geheel nieuwe super geïsoleerde woning is dit 14 m²). Heb je dan een zithoek van 15 m² neem dan voor de zekerheid twee panelen. Je zit vaker stil waardoor je het sneller koud krijgt en als het in de winter echt fris wordt dan wil je het ook graag warm hebben. Bij een eettafel houden wij altijd twee panelen van 120 cm bij 60 cm van 750 Watt aan.

Waarom? Allereerst hangt er vrijwel altijd een lamp boven de tafel, dus die plek is bezet en als je een infraroodpaneel midden boven de tafel hangt dan kan de infrarode warmte straling niet door de tafel heen (het is licht). De goede oplossing is om aan beide kanten van de tafel een infrarood paneel net iets achter de zitplaatsen te monteren. Infrarood straalt af onder een hoek van 30 a 35 graden en zo krijg je via de snijdende lijnen toch wat warmte van twee kanten onder de tafel. Zo zit het bezoek ook lekker warm. In de keuken koken de meeste mensen op gas of inductie/elektrisch. Bij gas heb je meer restwarmte wat onder de pannen vandaan komt dan bij inductie.

Meer informatie in dit artikel: ‘hoeveel infrarood panelen heb je nodig?

Hoe lang duurt de installatie van een infrarood bijverwarming?

Een monteur van ons kan in anderhalf uur één paneel netjes ophangen. Het meeste werk zit hem niet in de gaatjes boren in het betonnen of gipsplaat plafond, maar in het afwerken van de elektra. Je wilt natuurlijk dat dit een strak geheel wordt. Ga ervan uit dat als je het zelf voor het eerst doet dat je ongeveer drie uur bezig bent.

Kan ik de bijverwarming via infrarood zelf plaatsen?

Als het je lukt om een lamp op te hangen en de draadjes zo aan te sluiten dat de lamp het ook werkelijk doet dan kan jij zeker ook zelf een infraroodpaneel ophangen om bij te verwarmen. Vier gaatjes in het plafond boren, plugjes er in om de montage beugel aan het plafond te schroeven. Daarna sluit je de stroomdraden aan in de verdeeldoos in het plafond of aan de voeding van een lamp in combinatie met de wifi-switch en als de thermostaat inschakeling netjes werkt dan klik je het paneel in de montagebeugel en zeker je de vergrendeling. Stel de thermostaat op de gewenste temperatuur in en je kan de bijverwarming gebruiken. Zo spaar je de kosten van een monteur uit.

Infraroodverwarming voor iedere ruimte

Je kent inmiddels de mogelijkheden van een infrarode bijverwarming. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van infrarood panelen? Kijk hieronder voor de toepassingen van infrarood verwarming per ruimte:

Infraroodverwarming voor de woonkamer
Infraroodverwarming voor de slaapkamer
Infraroodverwarming voor de garage
Infraroodverwarming voor de serre
Infraroodverwarming voor het tuinhuis

Toch nog vragen over onze producten? Wij vertellen je graag meer, neem vooral contact op bij vragen.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring