Heeft een infraroodpaneel een geaard stopcontact nodig?

pexels-nikita-nikitin-8101107

Het verschil tussen een geaard/niet geaard stopcontact

Een geaard stopcontact voor een infraroodpaneel heeft een extra geelgroene draad die verbonden is met de aarde. Als er een kortsluiting of een storing in het apparaat optreedt, wordt de extra stroom afgevoerd via deze aardedraad naar de aarde. Hierdoor verminderd het risico op elektrocutie. Dit is de reden waarom het gebruik van geaarde stopcontacten wordt aanbevolen voor infrarood panelen die op 220 volt elektriciteit werken.

Consequenties niet geaard stopcontact

Bovendien zou het ontbreken van een geaard stopcontact kunnen leiden tot statische ontlading en vonken in het infraroodpaneel. Dit zou in een zeer ongunstige situatie brand veroorzaken als het in de buurt is van brandbaar materiaal. Dit risico kan eenvoudig worden verminderd door gebruik te maken van een geaard stopcontact.

Randaarde alsnog aanleggen meestal vrij simpel

Als uw woning geen geaarde stopcontacten heeft, kunt u deze laten installeren door een professionele elektricien. Dit is een veiligere optie dan het gebruik van niet-geaarde stopcontacten. Omdat dit de kans op elektrische schokken en brand aanzienlijk vermindert.

Aardlekschakelaar als alternatief bij niet geaard stopcontact

Als u om welke reden dan ook een infraroodpaneel in een niet-geaard stopcontact wilt gebruiken, kunt u een aardlekschakelaar installeren. Een aardlekschakelaar onderbreekt de stroomtoevoer als er een lekstroom wordt gedetecteerd. Hierdoor wordt het risico op elektrische schokken verminderd. Een aardlekschakelaar is echter geen vervanging voor een geaard stopcontact. Wij bevelen u nog steeds aan om een infraroodpaneel in een geaard stopcontact te steken.

Volg altijd de veiligheidsinstructies van de infraroodpaneel fabrikant

Het is altijd belangrijk om de veiligheidsinstructies van het infraroodpaneel te lezen en op te volgen. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid, raadpleeg dan een elektricien. Zorg er ook voor dat het infraroodpaneel niet in contact komt met water of vocht, en dat het niet wordt bedekt door gordijnen, of andere materialen die brand kunnen veroorzaken.

Samengevat wat voor opties zijn er

Kortom, het is aanbevolen om een infraroodpaneel in een geaard stopcontact te steken om het risico op elektrische schokken en brand te verminderen. Als u geen geaarde stopcontacten heeft, kunt u deze laten installeren door een professionele elektricien of een aardlekschakelaar gebruiken om het risico te verminderen.Het is altijd belangrijk om de veiligheidsinstructies van het infraroodpaneel te lezen en te volgen, en als u zich zorgen maakt over de veiligheid, raadpleeg dan een elektricien. Met de juiste installatie en gebruik kunnen infraroodpanelen een efficiënte en veilige manier zijn om uw huis te verwarmen.

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring