Hoeveel zonnepanelen nodig voor infrarood verwarming?

zonnepanelen en infrarood verwarming

Of je nu een volledige woning wil gaan verwarmen met infrarood verwarming of alleen wil bijverwarmen. Infrarood verwarming wordt als alternatief op gas pas echt interessant wanneer je beschikt over zonnepanelen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? In dit artikel een stap voor stap uitleg over het berekenen van het vermogen, aantal infrarood panelen, verbruik en het aantal zonnepanelen dat je daarvoor nodig hebt.

In het kort over infrarood verwarming en zonnepanelen.

 • Om dit uit te rekenen heb je een aantal gegevens nodig, o.a.; het aantal panelen, totaal vermogen, verbruik van de panelen en opbrengt van zonnepanelen
 • Gemiddeld levert 1 zonnepaneel in Nederland per jaar tussen 850Kwh en 950Kwh op
 • De opbrengst van een zonnepaneel in december kan wel 6 keer lager zijn dan in Juni.
 • Met een slimme thermostaat staan panelen tussen 40% en 50% van de tijd op vol vermogen aan om de ruimte op een constante temperatuur te houden.
 • Een woonkamer van 40 m2 een dag verwarmen op 20 graden kost ongeveer 9Kwh

Inhoud van dit artikel

Het aantal infrarood panelen berekenen

Infrarood verwarming kun je toepassen in talloze scenario’s. Bijvoorbeeld als vervanging voor de CV of voor het bijverwarmen van de zithoek in de woonkamer of het verwarmen van alleen de studeerkamer of garage. Daarnaast zijn factoren als isolatiewaardes en het oppervlakte aan ramen bepalend voor het verbruik van infrarood panelen.

In dit artikel vertellen we alles over hoeveel infraroodpanelen je nodig hebt.

Overzicht van benodigd vermogen per m2

Een overzicht van de opbrengst per dag van 1 zonnepaneel. Gemiddeld per maand in Nederland.

Gewenste Temperatuur Vermogen
18 50 Watt/m2
19 60 Watt/m2
20 65 Watt/m2
21 75 Watt/m2
22 80 Watt/m2
23 85 Watt/m2
24 90 Watt/m2

Getallen in bovenstaande tabel zijn ter indicatie en gebaseerd op gemiddelden. Het daadwerkelijke vermogen voor jouw situatie kan afwijken. Hoe hiervoor het volgende aan:

 • Voor ruimtes met veel ramen, hoge plafonds of slechte isolatie kun je 20% bij het vermogen optellen.
 • Voor een badkamer is meer vermogen nodig. Hiervoor kun je 25% bij het vermogen optellen.

Een nauwkeurige berekening doen kan ook via deze tool van bouw-energie.be: https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/warmteverliesberekening

Totale verbruik van infrarood panelen

Als voorbeeld nemen we een woonkamer van 40m2 in een goed geïsoleerde woning die verwarmen met drie panelen van 750 watt per stuk op een constante temperatuur van 20 graden. Gedurende 8 uren met een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat de panelen uitschakelen als de gewenste temperatuur is bereikt. Gemiddeld staan de panelen dan tussen de 40% en 50% van de tijd aan op vol vermogen.

We schreven eerder een uitgebreid artikel over het verbruik van infrarood panelen. Deze lees je via deze link: https://infraroodverwarming-specialist.nl/nieuws/verbruik-infrarood-verwarming/

Let op, dit is een voorbeeld gebaseerd op gemiddelden. De volgende factoren hebben invloed op het verbruik:

 • Aantal deuren en ramen grenzend aan de ruimte
 • Isolatie van de woning
 • Buitentemperatuur
 • Gedrag van bewoners (deuren sluiten etc.)

Dus, voor een woonkamer van 40 m² met de genoemde omstandigheden en infraroodpanelen, zou het geschatte dagelijkse energieverbruik ongeveer 9 kWh zijn met een slimme thermostaat die de panelen uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig?

Ook hiervoor geldt, we werken met gemiddelden die voor jouw situatie altijd anders kunnen zijn.

Gemiddeld kan in Nederland een zonnepaneel met een capaciteit van 1 kWp (kilowattpiek) per jaar zo’n 850 tot 950 kWh opwekken.

Per maand ziet dat er ongeveer zo uit

Maand Gem. Opbrengst (kWh/dag)
Januari 0.8
Februari 1.4
Maart 2.5
April 3.5
Mei 4.3
Juni 4.5
Juli 4.4
Augustus 4.0
September 3.0
Oktober 2.2
November 1.2
December 0.7

We gaan er vanuit dat de infrarood verwarming alleen aan staat in de koude maanden: Oktober t/m Maart. De gemiddelde opbrengt per dag van 1 zonnepaneel in deze periode is 1,46 Kwh

We hebben eerder uitgerekend dat het verwarmen van een 40m2 woonkamer met drie infrarood panelen a 750 watt per stuk ongeveer 9kwh per dag kost. Als 1 zonnepaneel per dag gemiddeld 1,46kwh aan stroom oplevert, heb je minimaal 7 zonnepanelen nodig.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring