Verbruik infrarood verwarming

verbruik infrarood verwarming

Wat is het verbruik van infrarood verwarming? En wat verbruikt een infrarood paneel? Zeker wanneer de gasprijzen (weer) stijgen gaan veel mensen op zoek naar een alternatieve manier van verwarmen. Infrarood verwarming is in de afgelopen jaren een populair alternatief geworden.

In dit artikel leggen we alles uit over het verbruik van infrarood verwarming, verbruik van een infrarood paneel, hoe je dit kunt berekenen en rekenen we zelf een aantal algemene scenario’s voor.

In het kort over verbruik infrarood verwarming

 • Infrarood verwarmen kan een kostenbesparende maatregel zijn als er sprake is van een goed tot zeer goed geïsoleerde woning. Het liefst ook nog met zonnepanelen.
 • Er zijn veel factoren die invloed hebben op het verbruik infrarood verwarming. Een aantal daarvan kun je eenvoudig zelf beïnvloeden, zoals het gebruik van een slimme thermostaat.
 • Om een gemiddelde woonkamer in Nederland (40m2) te verwarmen zijn 3 IR panelen nodig van 750 tot 1000 Watt.
 • Om die woonkamer gedurende 10 uur te verwarmen staan ze ongeveer 4 uur aan. Dat kost per dag tussen de €3,60 en €4,80.
 • Die kosten zijn ongeveer vergelijkbaar t.o.v. CV.

Inhoud van dit artikel

Berekenen van infrarood verwarming verbruik

Om het verbruik van infrarood verwarming te kunnen berekenen hebben we de volgende informatie nodig:

 • RC waarde (ook wel R-waarde genoemd) van de ruimte/gehele woning. Over het algemeen is infrarood verwarmen een goede optie bij een goed tot zeer goed geïsoleerde woning.
 • Hoe groot de ruimte is en hoogte van de plafonds
 • Wattage en rendement van de panelen. Er is zit een groot verschil in kwaliteit van infrarood panelen. Het rendement van een paneel is daarom belangrijk bij het efficiënt inzetten van infrarood panelen. Goedkoop is vaak duurkoop als het om infrarood panelen gaat.

 

In dit voorbeeld gaan we uit van een goed geïsoleerde woonkamer van 40m2 met inhoud van 100m3 (ongeveer het gemiddelde in Nederland). En houden we 30 watt per m3 aan. Bij een minder goed geïsoleerde woning kan 50 tot 80 Watt per m3 nodig zijn.

Benodigd vermogen (watt) = 100m3 X 30 Watt/m3 = 3000 watt

Dit zou dus neerkomen op drie infrarood panelen met een vermogen van 1000 watt per paneel. Afhankelijk van de vorm van de woonkamer (weinig hoeken) zou drie keer 750 watt ook voldoende kunnen zijn.

Nu komt het lastige deel van het uitrekenen van het verbruik van infrarood verwarming. Want de panelen staan natuurlijk niet de hele dag op vol vermogen aan. Als de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt schakelt de thermostaat de panelen uit. En wanneer de temperatuur daalt, schakelt de thermostaat de panelen weer in om te verwarmen.

Als we de woonkamer uit ons voorbeeld gedurende 10 uren op gemiddeld 20 graden willen verwarmen, staan de panelen in totaal 4 uur aan. We hanteren een prijs per kwh van €0,40 (prijsplafond 2023). In 2021 was de gemiddelde prijs per Kwh €0,24.

Drie panelen van elk 1000 watt verbruiken in totaal 3 kWh per uur. Voor 4 uur komt dat neer op 6 kWh totaal.

Meer informatie over hoeveel infrarood panelen je nodig hebt lees je on dit blog.

Drie panelen van elk 1000 watt verbruiken in totaal 3 kWh per uur. Voor 4 uur komt dat neer op 12 kWh totaal.

12 kWh X €0,40 per kWh = €4,80

Wanneer je kiest voor drie panelen van elk 750 Watt kom je uit op:

9 kWh X €0,40 per kWh = €3,60

Let op, dit is een grove schatting. Hoeveel vermogen het kost om de ruimte op een constante temperatuur te houden is afhankelijk van de buitentemperatuur, isolatie, ligging van de woning, ventilatieverlies en nog meer factoren.

Factoren die invloed hebben op het verbruik van infrarood verwarming

Het verbruik van infrarood panelen kun je voor een deel ook zelf beïnvloeden. Dat begint bij hele eenvoudige maatregelen zoals geen deuren open laten staan en geen panelen aan laten staan in ruimtes waar je niet bent. We hebben de belangrijkste factoren die invloed hebben op het verbruik van infrarood verwarmen op een rij gezet.

 1. Eén van de belangrijkste factoren is de isolatiewaarde van de woning. Bij een matig tot slecht geïsoleerde woning (tot R waarde 2) is infrarood verwarming vaak niet de beste besparingsmaatregel.
 2. Ook de plaats waar de panelen worden gemonteerd heeft invloed op het verbruik. Plaats je in een ruimte 1 paneel dat constant op maximaal vermogen aan moet staan om behaaglijke warmte te geven? Of plaats je meerdere panelen in de ruimte die direct warmte bieden op de plek waar je bent.
 3. Een thermostaat regelt de temperatuur van de infrarood panelen. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, worden de panelen uitgeschakeld. En wanneer nodig weer ingeschakeld om de ruimte op temperatuur te houden. De thermostaat instellingen hebben dus invloed op het verbruik van infrarood panelen.
  Hierin kun je nog een stap verder gaan door het verwarmingssysteem aan te sluiten op een slimme schakelaar die gekoppeld is aan andere systemen in de woning.
 4. Bijvoorbeeld door in te stellen dat als het licht op kantoor niet brand, de infrarood panelen uitgaan/niet aan gaan. Of dat de infrarood verwarming in de gehele woning uit gaat na 23.00h. Met dit soort slimme instellingen kun je verbruik infrarood verwarming flink terugdringen.
 5. Ook de kwaliteit van de panelen heeft invloed op het verbruik. De COP waarde van infrarood panelen is 1. Dat betekent dat 1 kWh stroom ook 1 kWh warmte oplevert. Het rendement is dus 100%. Hier lees je meer informatie over COP waarde: uitleg COP waarde. Toch gaat er bij infrarood panelen ook warmte verloren, zeker bij panelen van een lage kwaliteit. Die warmte gaat verloren aan de achterkant van het paneel. Slechte isolatie aan de achterkant betekent meer verlies van warmte en een lager rendement. Onze eigen I-tronic panelen zijn voorzien van uitstekende isolatie aan de achterkant waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat en alle energie wordt omgezet in stralingswarmte.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring