Infrarood verwarming en gezondheid

infrarood verwarming gezondheid

Infrarood verwarming en gezondheid: wat zijn de voordelen van infrarood verwarming voor je gezondheid? Zijn er eventueel ook schadelijke effecten op de gezondheid die veroorzaakt kunnen worden door infrarood verwarming?

Tijd om alle feiten van fabels te scheiden. We zetten ze in dit artikel voor je op een rij. Nu kun je denken; maar jullie verkopen infrarood panelen, hoe objectief is de informatie in dit artikel? Begrijpelijke vraag en daarom houden we het graag bij de feiten en proberen we in dit artikel zoveel mogelijk te verwijzen naar (wetenschappelijke) bronnen waar je meer specifieke informatie kunt vinden.

In dit artikel over infrarood verwarming en gezondheid vind je informatie over de volgende onderwerpen.

Inhoudsopgave

Infrarood straling, hoe werkt dat precies?

Laten we beginnen met het verschil tussen convectieverwarming en infraroodverwarming. Convectieverwarming kennen we van de traditionele radiatoren. Deze radiatoren verwarmen de lucht, de warme lucht stijgt op waardoor er een circulatie ontstaat. Zo wordt een ruimte verwarmt.

Infrarood verwarming werkt anders. Het verwarmt niet de lucht maar straalt infrarood straling uit die, wanneer het in aanraking komt met een object of mens, wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Je kunt het vergelijken met de zon.

Verschillende soorten Infrarood straling

Er zijn drie hoofdtypen infraroodstraling, die worden geclassificeerd op basis van hun golflengtebereik: korte golf infrarood (IR-A/NIR), midden golf infrarood (IR-B/MIR) en lange golf infrarood (IR-C/FIR).

  • Korte golf infrarood (IR-A/NIR, 0,7 tot 1,4 micrometer): Dit type infraroodstraling heeft de kortste golflengtes van het infraroodspectrum, en daarom ook de hoogste energieniveaus. Korte golf infrarood straling wordt vaak gebruikt in situaties waarbij snelle verhitting nodig is. Denk aan verwarmen van buitenruimtes met terras heaters, het verwarmen van grote ruimtes en verschillende therapeutische toepassingen.
  • Midden golf infrarood (IR-B/MIR, 1,4 tot 3 micrometer): Deze band van infraroodstraling wordt ook wel aangeduid als “thermische” infrarood, omdat deze wordt geabsorbeerd door water en uitgezonden door het menselijk lichaam. IR-B infrarood straling wordt ook toegepast voor het verwarmen van kleine tot middelgrote ruimtes.
  • Lange golf infrarood (IR-C/FIR, 3 micrometer tot 1 mm): Dit is de band van infraroodstraling met de langste golflengten. Deze straling wordt vaak gebruikt in verwarmingstoepassingen, zoals in infrarood sauna’s en infrarood verwarmingspanelen. Lange golf infraroodstraling wordt ook gebruikt in weersvoorspellingen en klimaatmonitoring, omdat het kan helpen om informatie te verkrijgen over wolken, stof, en andere deeltjes in de atmosfeer.

 

Infrarood panelen maken dus veelal gebruik van lange golf infrarood straling (IR-C). In dit artikel richten we ons op de effecten op gezondheid van het type infrarood straling dat toegepast wordt bij infrarood panelen.

In de video vind je een duidelijke uitleg over de werking van lange golf infrarood straling.

Gezondheid en infraroodstraling, hoe zit dat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; er zijn geen schadelijke effecten op de gezondheid als gevolg van infrarood verwarming. Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs voor en er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat infrarood verwarming mogelijk schade aan de gezondheid zou kunnen veroorzaken.

Toch is er wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van infrarood straling op mensen. Die onderzoeken richten zich voornamelijk op medische – en therapeutische toepassingen.

De positieve effecten van infrarood straling op gezondheid

Hier moeten we twee onderwerpen van elkaar scheiden. Namelijk de positieve effecten van infrarood straling als gevolg van een therapie of medische behandeling. Bijvoorbeeld bij pijnbestrijding, wondgenezing of lichttherapie bij depressie. De positieve effecten op de gezondheid zijn dus een gevolg van een specifieke behandeling. Maar zijn niet het gevolg van infrarood verwarming in een woning.

Welke positieve effecten op de gezondheid zijn er als gevolg van infrarood verwarming?

Het belangrijkste effect is de verbetering van de luchtkwaliteit in huis. Die verbeterd aanzienlijk wanneer je overstap van convectie verwarming naar infrarood verwarming.

Verbeterde luchtkwaliteit

Omdat er met infrarood verwarming geen sprake is van luchtcirculatie, betekent dit dat er veel minder stof in de lucht circuleert. Maar niet alleen stof, ook allergenen, ziektekiemen, huismijt circuleren minder door de lucht. Dit kan een positief effect hebben op mensen in het algemeen. Zeker voor mensen met luchtweg – of ademhalingsproblemen.

Luchtvochtigheid

‘Vooral contactlensdragers en mensen met allergieën en huidklachten, kunnen last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen en een droge huid. Dat is de conclusie van een literatuurstudie naar de effecten van een lage relatieve luchtvochtigheid op de gezondheid. Bij een nog lagere relatieve luchtvochtigheid (vanaf 10 procent en lager) worden ook de slijmvliezen van de neus droger, wat de kans op een infectie aan de luchtwegen verhoogt.’

Dit is een citaat uit een onderzoek van het RIVM over de gezondheidseffecten van een lage luchtvochtigheid in woningen. Meer informatie over deze studie vind je hier: https://www.rivm.nl/publicaties/gezondheidseffecten-van-lage-relatieve-luchtvochtigheid-in-woningen-literatuurstudie

Verwarmingssystemen zoals convectieverwarming maken de lucht in de kamer droger. Wanneer je geen maatregelen neemt is de luchtvochtigheid bij convectieverwarming dus (te) laag. Zeker in de winter wanneer de lucht van nature droger is en er in huis flink gestookt wordt.
Daar heb je met infrarood verwarming geen last van. Met infrarood verwarming hou je eenvoudig de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60%. Infrarood verwarming zorgt dus voor een gezonder binnenklimaat.

Voorkomen van schimmel

Je hebt het vast wel eens gezien, beslagen ramen van huizen. De warme lucht komt in aanraking met een koud oppervlakte met condensatie als gevolg. Hetzelfde gebeurd bij muren, vloeren en plafonds. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Vaak te herkennen aan een zwarte aanslag die op de muur zit (je ziet het veel in slecht geventileerde badkamers).

Op de website van de GGD lees je meer over de schadelijke effecten van schimmels in huis: https://ggdleefomgeving.nl/in-huis/schimmels-weghalen-en-voorkomen/

In het Programma van Eisen Gezonde Woningen 2022 staat vocht en schimmel op plek 11 van 28 als indicator voor een gezond binnenmilieu. https://www.binnenklimaatnederland.nl/pve-gezonde-woningen-richtlijn-voor-gezond-binnenklimaat-gelanceerd/

Met infrarood verwarming zorg je voor een gezonder binnenklimaat in huis. En dit heeft weer verschillende (aanzienlijke) voordelen op je gezondheid.

Behaaglijke infrarood warmte

Over het algemeen wordt de warmte van een infrarood paneel als heel prettig en behaaglijk ervaren. Dat komt omdat deze vorm van verwarmen lijkt op de zon. De straling verwarmt direct een object of mens waardoor je de warmte ook echt voelt. Alsof de zon op je huis straalt.

Overige positieve effecten op gezondheid als gevolg van infrarood verwarming

  • een gezonde bloedomloop en verbetering van aangetaste bloedvaten.
  • verbeterde huid door het aanmaken van meer collageen
  • vermindering van rimpels, pigmentvlekken en cellulitis

 

De vraag is alleen; zijn dit soort gezondheidsclaims het effect van een therapie waarbij infrarood straling wordt gebruikt? Of het gevolg van een infrarood verwarming thuis?

Hoewel wij het exacte antwoord er niet op hebben is het niet aannemelijk om te verwachten dat na installatie van infrarood verwarming cellulitis en rimpels verdwijnen.

De positieve effecten op de gezondheid van infrarood verwarming zal dus (wat ons betreft) veel meer gezocht moeten worden in het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. En het creëren van een gezond leefklimaat in huis. En daar kan infrarood verwarming een (grote) bijdrage aan leveren.

Zijn er schadelijke gevolgen van infrarood verwarming voor de gezondheid?

Nee, die zijn er niet. Ook hiervoor geldt dat infrarood straling verschillende toepassingen heeft. En als we kijken naar de toepassing op infrarood panelen voor het verwarmen van een ruimte, zijn er geen schadelijke effecten.

‘Toch lees ik regelmatig over de negatieve effecten van infrarood straling?’

Dat kan, en gaat voornamelijk om het langdurig blootstellen aan infrarood straling en uv-straling. Gevolgen hiervan kunnen zijn; sneeuwblindheid, lasoog of staar. Dit is natuurlijk niet van toepassing voor woningen die verwarmt worden met infrarood panelen. Maar uitsluitend voor mensen die beroepsmatig met optische staling werken zoals lassers en andere beroepen binnen industriële toepassingen waarin infrarood straling wordt gebruikt.

Op de website van de ARBO vind je hierover meer informatie: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/optische-straling.

Infrarood straling op de huid

Bij juist gebruik heeft infrarood straling verschillende positieve effecten op de huid. Denk het aan het versnellen van wondgenezing en het tegen gaan van huidveroudering. Om die reden vind je in veel wellness centra ook een infrarood sauna. De effecten die je in een infrarood sauna ervaart zijn natuurlijk niet te vergelijken met de effecten van infrarood panelen die thuis aan de muur of plafond hangen.

Ben je benieuwd naar de effecten van infrarood straling voor je huid? Informeer dan altijd via de huisarts naar de mogelijkheden. Meer informatie over lichttherapie kun je ook vinden op de deze pagina: https://www.dokteronline.com/nl-nl/blog/lichttherapie-als-medicijn/.

Conclusie: infrarood verwarming en gezondheid

Van plan om over te stappen naar infrarood verwarming? Maak je dan in ieder geval geen zorgen over eventuele schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Die zijn er niet. Ja, er kunnen mogelijke schadelijke gevolgen zijn van langdurig blootstellen aan infrarood straling. Maar dit betreft niet de infrarood straling die wordt gebruikt bij infrarood panelen.

Positieve effecten op de gezondheid als gevolg van infrarood verwarming is de wetenschap ook duidelijk in, die zijn er zeker! En die moeten voornamelijk gezocht worden in de verbeterde kwaliteit van de lucht. Infrarood verwarming kan een positieve bijdrage leveren aan een gezonder binnenklimaat. Dit heeft tal van positieve effecten op de gezondheid ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen als convectieverwarming.

Overweeg je over te stappen op infrarood verwarming? Of wil je bijverwerken met infrarood panelen? We hebben alle informatie op een rij gezet. Lees onderstaande blogs met uitgebreide informatie over infrarood verwarming:

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring