Voordelen Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming heeft meerdere voordelen t.o.v. cv-verwarming en vloerverwarming. #

Infrarood verwarming heeft vele voordelen ten opzichte van cv-verwarming en vloerverwarming. Het mooie van infrarood verwarming is dat het gemakkelijk aan te leggen is. Je hoeft geen waterleidingen aan te leggen zoals bij een centrale verwarming en er zijn geen radiatoren nodig aan de wand (ideaal tijdens stofzuigen)

Verwarming radiatoren worden naar mate ze ouder worden stofnesten. De voordelen infrarood verwarming zijn dus plenty. Er hoeven geen leidingen in de vloer te worden gefreesd zoals bij vloerverwarming en er is geen dure ketel nodig, dit is een groot voordeel van infrarood verwarming. Je plaatst alleen de infraroodpanelen aan de wand of in het plafond en sluit de stekker via de wifi switch aan op de stroom. Als laatste stel je de thermostaat in en klaar is kees.

Infrarood verwarming is goedkoop #

Omdat je geen ketel nodig bent en geen leidingen hoeft te trekken is infrarood verwarming goedkoop om aan te schaffen. Vaak denken mensen dat ze eerst 10.000 euro moeten investeren, maar meestal zijn ze voor nog geen 4200 euro aan infraroodpanelen klaar. (uiteraard is de grootte van de woning, de leeftijd van de woning en de mate van isolatie een bepalende factor).

Infrarood verwarming verwarmt jou en niet de lucht in de ruimte #

Bij infraroodverwarming verwarm je niet de lucht, het geeft de warmte af aan de personen in de ruimte. Een cv- verwarming in huis verwarmd de lucht via de radiatoren. Als je de hele dag op de zaak hebt gewerkt dan ervaar je het als zeer aangenaam als je buiten naar je auto toe loopt en even een frisse neus kunt halen. Je winterjas houdt jou van binnen warm terwijl je gewoon frisse buitenlucht in ademt, dit geeft je een prettig gevoel. Daarom gaan ook veel mensen na hun werk of ‘s avonds even een wandelingetje maken. Daarna val je vaak makkelijker in slaap.

Infraroodverwarming efficiënter en daardoor zuiniger in gebruik  #

Doordat je niet onnodig je huis volledig op temperatuur hoeft te houden, maar vooral op de momenten dat jij dat graag wilt, kun je makkelijk besparen op je stookkosten. De vloerverwarming zet je niet even uit als je een weekend weg gaat, bij infrarood kan dat wel. En waar je geen energie in stopt, hoef je ook niet voor te betalen. Je bent dus met infrarood veel flexibeler in het moment van warmtebehoefte. Ons advies is om wel te kiezen voor een minimale basistemperatuur, zodat de gewenste temperatuur sneller bereikt kan worden wanneer je thuis komt.

Samengevat: belangrijkste voordelen infrarood verwarming is dus het efficiënt en zuinig verwarmen van een woning.

Infrarood verwarming ideaal te combineren met zonnepanelen. #

Steeds meer mensen leggen hun dak vol met zonnepanelen, nu er nog een salderingsregeling is is het nog interessant om jouw stroom terug te leveren aan het net. Maar als die salderingsregeling er binnenkort af is (2025, bron: rijksoverheid.nl) kan je jouw eigen stroom gebruiken om je woning met infrarood te verwarmen. Zo breng je overdag als er het meeste “gratis”  stroom is je woning op temperatuur en hoef je in de avonduren wanneer de zonnepanelen weinig doen nog maar een klein beetje dure stroom in te kopen. Zo haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen want het verwarmen van je woning kost vaak het meeste energie. De verwachting is dat dit één van de belangrijkste voordelen infrarood verwarming zal worden voor de komende jaren.

De gasprijs stijgt terwijl de prijs van zelf stroom opwekken lager wordt #

Je hoort het iedere dag: we moeten voor 2050 met z’n allen van het gas af zijn. De overheid laat ieder jaar de prijs van gas daarom stijgen, en zo wordt het verwarmen van jouw huis duurder. Bron: Nu.nl

Terwijl het opwekken van stroom, doordat dit inmiddels grootschalig gebeurt, steeds goedkoper kan. Nu een investering doen om over te gaan van gas naar infrarood is dus een slimme keuze. En als je eenmaal gewend bent aan de warmte van infrarood, dan wil je nooit meer anders.

Voordelen Infrarood verwarming: aangenaam stil #

Infrarood verwarming is heerlijk stil. Bij een CV verwarming hoor je nog wel eens de luchtbelletjes in de leidingen. En een warmtepomp maakt dikwijls een zoemend/brommend geluid. Infrarood verwarming is de warmte van de toekomst en die hoor je niet, maar je voelt de behagelijke warmte des te meer. Rust in huis wordt door steeds meer mensen gewaardeerd, je hebt al genoeg prikkels om je heen tijdens je werk.

Moderne afwerking en uitstraling #

De ontwikkeling in infrarood panelen gaan razendsnel. Niet alleen verwarmen de panelen steeds efficiënter. Ook de uitstraling van de panelen is er flink op vooruit gegaan. De panelen zijn dunner en tegenwoordig ook te krijgen met een glasplaat aan de voorkant en in verschillende kleuren. Ook is het mogelijk om infrarood panelen weg te werken in het systeemplafond. Zo combineer je één van de meest efficiënte vormen van verwarmen met strakke en stijlvolle looks.

Bijkomend voordeel is dat je geen last hebt van zichtbare kabels. ‘Maar dat heb je met vloerverwarming ook niet?’ Dat klopt, maar één van de voordelen infrarood verwarming is dat het veel efficiënter is dat vloerverwarming.

Tot slot #

Zijn er naar voordelen infrarood verwarming ook nadelen? Die zijn er zeker. Deze hebben we uitgebreid toegelicht op deze pagina over de nadelen van infraroof verwarming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring