Hoeveel vermogen aan infrarood panelen heb je nodig?

hoeveel infrarood panelen nodig?

Van plan om over te stappen op infrarood verwarming? Dan is één van de eerste vragen; hoeveel vermogen aan infrarood panelen heb je nodig?

Dat is afhankelijk van hoe je infrarood verwarming wil gaan inzetten. Wil je het hele huis permanent verwarmen zonder CV? Of wil je alleen de zithoek bij de televisie plaatselijk verwarmen met infrarood panelen?

In dit blog geven we zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vraag hoeveel vermogen aan infrarood panelen je nodig hebt en leggen we uit hoe je dit eenvoudig zelf kunt uitrekenen.

In het kort over aantal infrarood panelen

  • In sommige gevallen is het beter om meer panelen met een lager vermogen te plaatsen.
  • Factoren die invloed hebben op het aantal panelen zijn o.a. vorm van de kamer, hoeveel ramen en deuren, kwaliteit van panelen en isolatie.
  • In een badkamer heb je gemiddeld 25% meer vermogen nodig (dus ook meer panelen)
  • Infrarood panelen aan het plafond levert gemiddeld 35% meer rendement op.
  • Over het algemeen kun je uitgaan van 1 paneel met een vermogen van 750 watt per 8 tot 10 vierkante meter.

Inhoud van dit artikel

Waarom is het berekenen van het vermogen belangrijk?

Bij te weinig panelen staan de panelen lange tijd op vol vermogen te draaien om temperatuur te behalen. Hoe hoger de temperatuur van het paneel des te meer stroom het paneel verbruikt. Bij meer panelen is de ruimte eerder op temperatuur en haal je totaal veel sneller een gunstiger rendement. Daarom moet je weten hoeveel vermogen aan infrarood panelen heb je nodig?

Voordat je begint, waar moet je rekening mee houden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op hoeveel vermogen aan infrarood panelen heb je nodig om een ruimte te verwarmen? We hebben de belangrijkste stappen hieronder op een rij gezet.

Maat en indeling van de ruimte

Allereerst bepaal je het aantal vierkante meters van de ruimte. Bij een gemiddelde berekening ga je uit van een hoogte van 2,6 meter. Een vierkante ruimte is makkelijker te verwarmen dan een ruimte met veel hoeken. Ook zorgt een half open ruimte of een open trapgat voor meer verbruik dus meer vermogen.

Isolatie

Over het algemeen is infrarood verwarmen een goed alternatief wanneer de ruimte goed geïsoleerd is. Wij houden hier een RC waarde van minimaal 3,5 aan of EPC-label A. Meer informatie over RC waardes lees je in dit blog: uitleg RC waarde. Slecht geïsoleerde ruimtes hebben meer vermogen nodig.

Ramen, deuren en buitenmuren

Een ruimte met veel buitenmuren heeft ook meer vermogen nodig. Dit geldt ook voor een goed geïsoleerde buitenmuur (minimale RC waarde 2,5). Ook het aantal ramen en deuren in de ruimte zorgt voor een hoger verbruik van infrarood panelen.

Gewenste temperatuur en kwaliteit panelen

Ga je een ruimte volledig met infrarood verwarmen? Of alleen plaatselijk bijverwarmen? En wat is dan de gewenste temperatuur? Allemaal factoren die direct invloed hebben op het vermogen wat nodig is.

Daarnaast is de kwaliteit van de panelen ook een belangrijke factor. Slechte kwaliteit panelen hebben een hoger verbruik, je hebt dan dus meer vermogen nodig. Meer weten over kwaliteit van infrarood panelen? Lees dan dit artikel eens door: de beste infrarood panelen.

Plaatsing van panelen

Ook plaatsing van panelen heeft invloed op het benodigde aantal watt per m2. Zowel het aantal panelen (vaak kun je beter een extra paneel plaatsen) als de plek in de ruimte waar de panelen gemonteerd worden (plafond – of wand montage). Montage aan plafond is efficiënter. Bij montage aan de wand heb je dus extra vermogen nodig. Lees hier meer over montage van infrarood panelen aan het plafond: Infrarood panelen monteren aan het plafond

Overzicht van benodigd vermogen per m2

Ruimte Benodigd vermogen per m2
Woonkamer 75 Watt
Kantoor of Keuken 75 Watt
Slaapkamer 40 Watt
Badkamer 100 Watt

De benodigde wattages gaan uit van een goed geïsoleerde ruimte met 1 buitenmuur, een deur en een raam.

Verhoog (%) het benodigde wattage in de volgende gevallen:

  • Bij een matig geïsoleerde woning +10%.
  • Bij een slecht geïsoleerde woning +20%
  • Per extra buitenmuur +10%
  • Hoger plafon dan 2,6 meter +10%

Hoeveel vermogen infrarood panelen nodig per 1m2

Nu we het totaal benodigde vermogen (watt) weten kunnen we ook het aantal panelen per m2 bepalen. Hierbij is voornamelijk de plaatsing van de panelen erg belangrijk. Een voorbeeld:

Bij een woonkamer van 30m2 kom je ongeveer uit op een benodigd vermogen van 3000watt. Dat zou betekenen dat je vier panelen van 750 watt per stuk ophangt. Maar verwarm je daarmee ook de plekken in huis die constant verwarmt moeten worden? Is het nodig dat het bij de eettafel net zo warm is als bij de zithoek? In zo’n situatie kiezen we er vaak voor om op plekken die niet constant warm hoeven te zijn een paneel van 750watt te plaatsen.

Over het algemeen kun je uitgaan van 1 paneel met een vermogen van 750 watt per 8 tot 10 vierkante meter.

Hoeveel watt infrarood paneel ben je voor de badkamer nodig?

Voor een badkamer wordt een hoger benodigd wattage per m2 afgegeven (65 tot 100watt per m2). Dat heeft voornamelijk te maken met de ventilatie van de badkamer.

Een slecht geventileerde badkamer kun je herkennen aan schimmel (zwarte aanslag op voegen). Infrarood werkt zeer goed om schimmels te verdrijven.

Bij een wat minder goed geventileerde badkamer raden wij aan om een kleiner i-Tronic Smart 400 watt paneel te plaatsen. Deze stel je dan via de thermostaat in op 20 graden en droogt dan continue het te veel aan vocht in de badkamer. Even snel aan en uitzetten is niet ideaal in verband met de veel langere opwarmtijd door het veel lagere vermogen.

Om een goed geventileerde badkamer te verwarmen adviseren wij een paneel met meer vermogen te plaatsen (i-Tronic 750 watt Smart paneel). Je hoeft paneel dan niet permanent op 20 graden te zetten, maar kan de infrarood verwarming even 15 minuten voor het douchen aandoen. Tijdens het douchen warmt het infraroodpaneel op en als je onder de douche vandaan komt en je gaat afdrogen sta je in een behaaglijk warme zone.

Na het douchen kan je het infraroodpaneel gelijk uit doen of je laat deze nog 20 minuten de ruimte drogen. In sommige gevallen wordt we wel een basis temperatuur van 14 graden ingesteld om de badkamer te conditioneren. Welk type badkamer verwarming past het beste bij jou?

TIP: Pas wel altijd op dat je een infrarood paneel niet recht tegenover een Spiegel plaatst, infrarood is immers infrarood licht en de spiegel zou de energie terugkaatsen zonder dat jij er warmte van krijgt.

Plaatsing van paneel aan de wand of plafond

De plaatsing van infrarood panelen heeft invloed op het aantal panelen dat je nodig hebt. Het verschil tussen een infrarood paneel aan het plafond plaatsen of aan de wand is dat je bij het plafond vaak een groter bereik hebt (stralingshoek is tot 35 graden).

De straling vanaf het plafond wordt meestal niet gehinderd en je warmt tevens de vloer op die daarop weer mee gaat stralen wat juist het geheel zo aangenaam maakt. Tevens is het rendement met een paneel aan het plafond 35% hoger dan aan de wand. Lees ons blog over waar je het beste infrarood panelen kunt plaatsen.

Plaats je hetzelfde paneel aan de wand dan heb je 35% minder rendement, omdat je in de badkamer rechtsreeks in de stralingswarmte staat merk je het verschil niet maar je verbruikt op deze manier wel wat meer energie.

Naast gewone infrarood panelen zijn er ook infraroodspiegels voor in de badkamer. Meer informatie daarover lees je via: infrarood spiegels.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor infrarood verwarming? In dit artikel over ‘hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor infrarood verwarming‘ lees je er alles over.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring