Hoe werkt infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming? Infrarood verwarming is een moderne manier van verwarmen die gebaseerd is op de techniek van infraroodstraling. In tegenstelling tot andere verwarmingstechnieken die de lucht verwarmen werkt infrarood met straling energie. Zo verwarmt infrarood verwarming direct het object of de oppervlakte waar het op gericht is. Hierdoor wordt de warmte snel en efficiënt verspreidt door de ruimte. Wat leidt tot een aangename en prettigere gevoelstemperatuur. Met de moderne infraroodpanelen van i-Tronic geniet je van een heerlijke warme winter, zonder dat deze jou in de weg zitten. Je kunt de panelen aan de wand of het plafond bevestigen. Zelf, of met behulp van onze monteurs.

Hoe werkt infrarood verwarming aan het plafond?

Hoe werkt infrarood verwarming precies? #

Infrarood verwarming werkt door infrarode warmte straling te maken. Die door vloeren, muren en mensen wordt opgevangen en vervolgens in warmte wordt omgezet. Het verwarmingselement bestaat uit koolstof of metaal geprinte folies die op een hoge temperatuur worden gebracht en infraroodstraling uitzenden. Dit type verwarming is efficiënt omdat het direct objecten en mensen verwarmt. In plaats van de lucht en is effectief bij het verwarmen van verschillende ruimtes. Een infraroodpaneel van i-Tronic 120-60- 750 Watt bevat een infraroodfolie die door stroom wordt verhit. Deze folie is op een aluminiumplaat geplakt die voorzien is van een speciale infrarode coating. De werking hiervan zorgt ervoor dat de infraroodstraling afstraalt op de mensen in de ruimte voor een aangenamere warmte. Ouderwetse verwarming (CV. ketel) verwarmt alleen de lucht. Dit leidt tot een vermindering van het zuurstofgehalte in de ruimte en daar wordt je loom en slaperig van.

Hoe werkt infraroodstraling?  #

Infraroodstraling is een onderdeel van de optische straling in het elektromagnetisch spectrum. Het spectrum omvat ook Röntgenstraling en microgolven. Optische straling is verder onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Zowel ultraviolet als infrarood zijn niet zichtbaar voor ons menselijk oog.

Er zijn 3 soorten infraroodstraling: IR-A, IR-B en IR-C. 

  • IR-A is kortegolf-infrarood met een golflengte tussen 780 nm en 1400 nm (temperaturen tussen 3400°C en 1800°C). 
  • IR-B is middengolf-infrarood met een golflengte tussen 1400 nm en 3000 nm (temperaturen tussen 1800°C en 690°C). 
  • IR-C is langegolf-infrarood met een golflengte tussen 3000 nm en 1.000.000 nm (temperaturen tussen 690°C en -273°C).

Alle mensen, dieren en verwarmingen stralen IR-C uit. Dus er is geen verschil in het soort straling waarmee we dagelijks in aanraking komen. Radiatoren, vloerverwarming en infrarood verwarming stralen allemaal IR-C. Het verschil zit hem in de mate waarin de diverse verwarmingen IR-C uitstralen, die afhankelijk is van de oppervlaktetemperatuur en het ontwerp van het warmtebron.

Lange golf infrarood verwarming is voor een mens het beste #

Infrarood verwarming straalt meer dan radiatoren en vloerverwarming, omdat de temperatuur hoger is (95°C tot 100°C). Radiatoren worden verwarmd tot tussen de 60°C en 80°C en vloerverwarming tot maximaal 40°C. Infrarood verwarming produceert meer straling omdat het oppervlak dat de lucht raakt klein is. Waardoor er zo min mogelijk warmte als convectie (opwarming en stijging van lucht) geproduceerd wordt. Radiatoren en vloerverwarming zijn daarentegen ontworpen om zoveel mogelijk lucht te verwarmen. Het grootste deel van de energie die zij opnemen, wordt omgezet in warme lucht.

Infraroodpanelen van i-TRONIC stralen 98% lange golf infraroodwarmte uit #

Hoe werkt infrarood verwarming en waardoor is het rendement zo hoog? Een kwalitatief goed infraroodpaneel straalt tot 98% lange golf infrarode warmte uit. Fijne en gezonde warmte! Zonder dat deze warmte de kwaliteit van de lucht en het klimaat in huis aantast. Zoals het opwarmen van lucht dat wel doet. Lucht opwarming is iets wat voorkomt bij een centrale verwarming. Het is de verwarming van lucht en niet van mensen en spullen die in een ruimte aanwezig zijn. Met andere woorden: de energie die je in het infraroodpaneel stopt, krijg je voor 98% terug in de vorm van infrarode warmte. (Denk maar aan dat fijne muurtje van de open haard van vroeger). Infrarood verwarming als goedkoop alternatief voor de warmtepomp. Met infrarood hoef je minder te investeren bij de aanschaf en ook het verbruik is laag.

Kijk uit voor infraroodpanelen met losse weerstanden #

Kwalitatief minder goede infraroodpanelen die er helaas op het oog hetzelfde uitzien, bevatten vaak losse weerstanden. Deze weerstanden maken de warmte. Maar, omdat de warmte niet gelijkmatig wordt opgewekt zal veel warmte verloren gaan. Daarnaast heb je meer energie en dus vermogen nodig om de gewenste temperatuur in huis te realiseren. Omdat je voortdurend het uiterste van dit type infraroodpanelen vraagt, loop je het risico dat het infraroodpaneel sneller stuk gaat. Doe goed onderzoek naar een betrouwbare partij en vraag aan hun hoe werkt infrarood verwarming? Kijk of de verkoper zelf de werking van een infraroodpaneel goed begrijpt voordat je overgaat tot het kopen van infrarood verwarming. En vraag ons als fabrikant rustig om onafhankelijk advies waar nodig!

Hoe werkt infrarood verwarming in huis, bedrijfspand of loods? #

Infrarood verwarming geeft rechtstreeks de warmte af aan de vloer en de wanden. Als deze vervolgens de ideale temperatuur hebben bereikt, stralen de wanden en vloeren hun infraroodwarmte weer af op mensen in de ruimte. Omdat jij als levend wezen vocht bevat, is jouw lichaam in staat om de energie die afkomt van de infraroodstraling op te nemen. Waardoor je het vervolgens aangenaam warm krijgt. Om de infraroodwarmte binnen te houden in de ruimte, kun je ervoor kiezen infrarood werende folie op ramen en het glas in de deuren te plakken. Infrarood verwarming is ook zeer geschikt voor het verwarmen van bijv. je badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring