Infrarood verwarming in de keuken

De keuken is de plaats in huis waar je ongemerkt iedere week toch heel wat uurtjes doorbrengt. Van een simpele maaltijd tot de lekkerste uitgebreide gerechten. Tijdens het snijden van de groente en het voorbereiden van de maaltijd. Of wanneer je de afwas doet dan is het toch wel prettig om via infrarood verwarming in de keuken een aangename temperatuur te hebben. De een gebruikt de keuken vooral om te koken. Bij de ander is het meer een leef keuken waar allerlei verschillende werkzaamheden samen komen. Met infrarood kan je je keuken gasloos verwarmen, fijn voor wanneer het koud is.

Is infrarood verwarming geschikt voor in de keuken?

Infrarood verwarming in de keuken is een uitstekende oplossing voor het verwarmen van het kook gedeelte, inclusief het eet gedeelte. Je kunt ook kiezen om alleen een bepaald deel van de keuken plaatselijk te verwarmen. Dit is afhankelijk van de inrichting en je persoonlijke warmtebehoefte. Als het in de leef-keuken kil is, schakel dan eenvoudig het infrarood verwarmingspaneel aan. Onze panelen zijn ruimtebesparend en verspillen geen waardevolle ruimte. Dit komt vooral door het dunne ontwerp met een dikte van maar 1 centimeter. Je hebt alleen een vrije plek aan het plafond of aan de wand nodig voor het plaatsen.

Persoonlijk advies op maat ?

Vrijblijvend advies aan huis om jouw warmte behoefte te laten bekijken door onze professionals ?
 

Waar kun je het beste infrarood verwarming in de keuken plaatsen?

Het plaatsen van infrarood verwarming verschilt per situatie. Het is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Belangrijk is het om ervoor te zorgen dat het paneel voldoende ruimte heeft om te stralen. Zonder dat er obstakels zijn die de warmtestraling en -verdeling beperken. Bijvoorbeeld, plaats geen kast voor het paneel.

Het beste resultaat wordt behaald als het infraroodpaneel zo centraal mogelijk in de keuken hangt. En rondom gemakkelijk de ruimte in kan stralen. Als er geen vrije plek aan het plafond beschikbaar is dan kan het paneel ook aan de wand worden geplaatst. Biedt het plafond voldoende ruimte dan is het enige wat je moet bepalen is de plek ten opzichte van de verlichting. Straling van bovenaf heeft een groter bereik dan vanaf de wand. Het rendement is ook 30% hoger bij plaatsen aan het plafond. In oude gebouwen met hoge plafonds kan een wandpaneel soms geschikter zijn.

Voordelen van infrarood panelen in de keuken

Infrarood panelen in de keuken heeft veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld de keuken overdag op een constante temperatuur houden wanneer je thuis bent. Maar als je overdag werkt, kan je het kookgedeelte een lagere temperatuur geven. Een programmeerbare draadloze thermostaat zorgt ervoor dat de keuken een aangename temperatuur heeft wanneer je ‘s avonds thuiskomt. Met infrarood verwarming heb je altijd de gewenste warmte, omdat je de tijd kunt instellen voor verwarming. 

Plaatselijk verwarmen

Je hoeft niet de hele ruimte te verwarmen, maar kunt ook specifieke gebieden bij verwarmen, zoals bijvoorbeeld het aanrecht waar je de groente snijdt of afwast.

Minder stof

Omdat infrarood in de keuken de lucht niet opwarmt heb je geen hinder van opstijgende lucht. Lucht die opstijgt neemt stofdeeltjes mee die door de ruimte zweven. Deze dalen op een gegeven moment neer op de afzuigkap, keukenkastjes en richeltjes. Bij infrarood heb je hier nagenoeg geen hinder van. En zo hoef je minder af te stoffen.

De voordelen nog kort op een rij: 

  • Snel warm 
  • Prettige temperatuur wanneer jij het wilt 
  • Kostenbesparend
  • Geen verlies van warmte door de afzuigkap
  • Eenvoudig zelf te plaatsen
  • Minder stof

Het plaatsen van infrarood panelen

Het plaatsen van infrarood panelen in de keuken is erg simpel. De i-Tronic infraroodpanelen zijn eenvoudig te bevestigen met de geleverde beugels. Dit kan zowel gedaan worden aan het plafond als aan de wand. De beugels zijn geschikt voor montage op gips, beton, steen of houten muren/plafond. Let wel op dat bij een gipsplaten plafond gipspluggen (vlinderpluggen) gebruikt moeten worden. Deze zorgen voor een betere draagkracht en een stevigere montage.

Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?

Verwarmen via de CV.
Bij het verwarmen via gas verwarm je via de CV ketel het water. Dit water gaat via de leidingen naar de radiatoren. En die geven op hun beurt de warmte af aan de lucht (convectie warmte). Zo heb je van gas naar warm water het transport en van warm water naar warme lucht. Het nadeel hiervan is dat je onderweg veel energie /warmte al verliest. En je verwarmd de lucht in de keuken. Warme lucht stijgt op en voordat je dan de hele keuken warm hebt ben je wel even bezig.
Verwarmen via infrarood
Met infrarood verwarming in de keuken je gelijk van stroom naar warmte. Je hebt geen waterleidingen nodig en dus ook geen verlies tijdens transport. Je hoeft niet de hele ruimte op te warmen . Met infrarood kan je plaatselijk de plek waar je kookt en het zitgedeelte waar je eet verwarmen. Omdat je niet onnodig alles verwarmt ben je met ir verwarming een stuk goedkoper uit.

Is infrarood verwarming goedkoper dan elektrisch?

Infrarood verwarming is veel zuiniger dan elektrische verwarming. Bij elektrische verwarming maak je de lucht warm. De lucht stijgt op naar het plafond. Voordat jij pas de warmte verneemt moet je de hele ruimte vullen met warme lucht. En dat kost erg veel energie/stroom.
Met infrarood verwarm je niet de lucht. Je verwarmt met stralingswarmte de objecten in de ruimte. Jij voelt je heel snel warm en je hoeft lang niet zoveel energie te verbruiken. Daarom wordt infrarood ook steeds populairder, immers we willen niet te veel betalen voor warmte.
 

Hoeveel infrarood panelen voor een leefkeuken?

Wanneer je een leef keuken hebt, breng je veel tijd door in de keuken. Waar moet je op letten bij de aanschaf van infrarood panelen? Zorg er dan voor dat je voldoende capaciteit van infrarood verwarming hebt. Het lijkt misschien aantrekkelijk om slechts een paar panelen te gebruiken. Maar als de ruimte meer panelen nodig heeft om goed verwarmd te worden, dan kan de warmte niet voldoende zijn als het buiten echt koud is. Verdeel de infraroodpanelen goed over de ruimte voor een aangenamere warmtespreiding. Wij adviseren om de temperatuurregeling in groepen te verdelen. Zo kan je bijvoorbeeld bij 4 panelen, 2 panelen per thermostaat zetten. Zodat elke groep een eigen temperatuurregeling heeft. Op deze manier kan je bij minder koud weer alleen 2 panelen aanzetten. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste hoeveelheid infraroodpanelen. En daarnaast de ideale verdeling hiervan in de ruimte.

Infrarood verwarming voor iedere ruimte

Naast dat infrarood verwarming jouw keuken kan verwarmen, zijn er meer ruimtes waar dit mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan:

Toch nog vragen over onze producten? Wij vertellen je graag meer, neem vooral contact op bij vragen.

persoonlijk advies aan huis ?

Vrijblijvend advies op maat aan huis om jouw warmte behoefte te laten bekijken door onze expert.
 
×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring