De gasprijzen stijgen, wat nu?

Growth of natural gas price. Gas meter with stacks of coins.

Wat zijn de grootste gasverbruikers in mijn huis?

De grootste gasverbruikers in jouw woning is de cv-ketel. Gemiddeld gaat 75% van je gasverbruik op aan het verwarmen van je huis via de centrale verwarming. De ketel verbrand het gas om zo warm water te maken en dit wordt via de leidingen naar de radiatoren gepompt die de warmte daar en op dat moment per verblijf afgeven. De laatste 12 jaar is er qua rendement weinig verbeterd aan de Hr-ketels, ze hebben vrijwel allemaal een omgekeerd brander blok en een kleine turbo voor de beademing. Het heeft dus niet zoveel zin om de Hr-ketel te vervangen door een nieuwe als u serieus wilt besparen. Tenzij uw ketel ouder is dan 12 jaar. Daarna besteed je ongeveer 20 % van je totale gasgebruik aan het verwarmen van je douchewater, 5 minuten douchen in plaats van 15 minuten douchen zie je dus echt gelijk terug op je gasmeter. En tevens wordt er verondersteld dat jij al die liters douchewater vervuilt, dus je moet ook nog eens meer betalen aan reinigingsrecht voor het lozen van “vervuilt” water.

Op nr. 3 komt pas het koken. Je verbruikt daarmee slechts 5% van je totale gasgebruik, het vlammetje onder de pan is een stuk kleiner dan de brander in de cv-ketel en het koken is gemiddeld maar 25 minuten. Op het koken kan je dus het minste besparen. Het is dus zinvoller om eerst andere aanpassingen in huis te doen en de kookplaat pas wat later aan te passen.

Hoe kan ik besparen op mijn energiekosten?

Zet de verwarming 1 graden lager, hier zit meer winst in dan je denkt. Plaats nieuw beter geïsoleerd gas zodat je minder warmte naar buiten toe verliest. Doe eerder de gordijnen voor de ramen. En trek wat dikkere kleren aan. Vroeger was het heel normaal toen er alleen nog maar een gaskachel in de woonkamer stond dat je je op de kou ging kleden. Paar lekkere dikke sloffen en men zegt niet voor niets voeten warm, je voelt je warm. Ventileer in de ochtend even 10 minuten en houdt verder overdag de ramen dicht. Zorg voor een goede afdichting bij de deuren om zo lek en tocht te voorkomen. Want alle warmte die niet weg glipt uit jouw woning die hoef jij natuurlijk niet op nieuw aan te vullen. Isoleren is een hele goede optie, alleen vaak behoorlijk prijzen. Gelukkig kan je daar tegenwoordig vaak een subsidie voor krijgen die het minder kostbaar maakt. Daarnaast is het nemen van infrarood verwarming de ideale manier om minder gas te verbruiken. Het is zeel aangenamere warmte en de stroom kan je zelf opwekken door middel van zonnepanelen en gas kan je helaas zelf niet maken.

Hoe kan ik mijn woning goedkoop verwarmen zonder gas?

Gas zijn we de afgelopen `60 jaar gewent om ons huis te verwarmen. Maar eigenlijk was deze techniek al achterhaald voordat de gasprijzen gingen stijgen. Bij gasverwarming verwarm je de lucht. Lucht stijgt op en voordat jij het pas heerlijk warm hebt, is het aan het plafond al 29 graden. Zonde want je verwarmt de gehele lucht in de ruimte terwijl er niemand aan het plafond zit. Verwarm je jouw woning met lange golf infrarood verwarming dan verwarm je niet de lucht, maar de objecten in de ruimte. Een klein deel van de warmte straling raakt jou gelijk, maar het grootste gedeelte raakt de muur en de wanden. Deze nemen eerst even wat infrarode energie op om daarna deze weer terug te stralen, en zo wordt jij compleet om je heen via infrarood verwarmt. Infrarode verwarming werkt op stroom en die stroom kan jij zelf opwekken door middel van zonnepanelen. Zo hoef jij geen duur gas meer te kopen en kan je besparen op jouw gasrekening.

Is infraroodverwarming goedkoper dan gas?

Vroeger was het verwarmen van je woning het goedkoopste met aardgas. Aardgas verwarmen werd dan meestal vergeleken met verwarmen via een elektrische kachel.  Beide verwarmingsmethoden werken op basis van convectie (lucht opwarmen). Nu is de gasprijs het afgelopen jaar enorm gestegen en is infrarood lange golf verwarming steeds populairder aan het worden. Gas moet je duur inkopen en de stroom die nodig is voor een infraroodpaneel kan je zelf opwekken door middel van zonnepanelen. Dit vergt natuurlijk een investering, maar zodra je die dan ook gedaan hebt en je hebt een goed salderingscontract, wat je produceert en terug levert aan het net kan je ook weer opnemen zonder bijbetaling dan is infrarood verwarming de ideale methode om je woning te verwarmen. Combineer dit met een kleine warmteboiler voor je douchewater en een 8 liter boilertje in de keuken voor het afwassen en je hebt geen gasaansluiting meer nodig. De mate van isolatie van de woning bepaald uiteindelijk je verbruik i.c.m. de temperatuur waarop je de woning wilt verwarmen. Hier heb je zelf dus gelukkig wel invloed op. En Na-isoleren kan zeker heel interessant zijn.

Hoeveel kan ik besparen als ik infrarood verwarming gebruik in plaats van de conventionele verwarming

Stel je hebt met de nieuwe gas en elektra prijzen zo’n 700 euro voorschot per maand. Als je dan zonnepanelen neemt en je woning beter isoleert dan kan je dit als je je woning via infrarood panelen verwarmd terugdringen naar gemiddeld 250 tot 300 euro per maand (afhankelijk van grootte de woning, de leeftijd van de woning, de mate van isolatie van de woning en de locatie en de persoonlijke warmtebehoefte en het aantal bewoners, etc., etc. al deze factoren hebben allemaal invloed op jouw stroomverbruik. ). Iemand die de kamer op 22 graden verwarmd wil hebben zal veel meer energie nodig zijn dan iemand die op 18 graden verwarmt. En hoe minder energie je verliest in de woning hoe minder energie je hoeft toe te voegen. Dit klinkt heel logisch, maar zo simpel is het echt. Doe in de winter, maar eens bij 5 graden onder nul jouw heerlijk warme winterjas 40 cm open, en binnen 1 minuut krijg je het koud. De Muren om jouw woning zijn jouw jas, beschermen die jou goed tegen de kou, dan verlies je in de woning minder warmte. En vergeet vooral de vloer niet, een slecht geïsoleerde vloer zorgt voor veel extra stookkosten in de koude periode van het jaar.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring