Typen badkamer verwarming
Je kan een badkamer op meerdere manieren verwarmen. De meeste mensen gebruiken nog een ouderwetse radiator aan de muur, maar ook design radiatoren in de badkamer worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Ideaal om de handdoeken gemakkelijk te drogen. Daarnaast plaatsen sommige mensen vloerverwarming in hun badkamer, dit kan zowel elektrisch als met water gevulde buizen. Ook de keramische kacheltjes zijn erg populair, maar de fijnste warmte krijg je toch echt met een infrarood verwarming paneel. In deze blog gaan we alle typen badkamer verwarming bij langs zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.
Radiatoren
In de badkamer kan je een radiator plaatsen die via warm water de lucht in de ruimte opwarmt. Dit kan echter een hele klus zijn. Je moet namelijk eerst een radiator aanschaffen, daarna plaatsen en vervolgens moeten er nog warm water leidingen aangelegd worden om het geheel te laten werken. Bovendien heb je altijd een cv-ketel nodig om het water te verwarmen.
Vloerverwarming
Vloerverwarming kan op twee manieren. De meest bekende methode gebeurd door het aanleggen van kunststofleidingen in de vloer waar warm water doorheen stroomt. Het warme water geeft de warmte aan de vloer af en zo wordt jouw vloer warm. De tweede optie is door middel van elektrische vloerverwarming onder de tegels. Het resultaat is bijna hetzelfde. Het verschil is dat je geen waterbuizen aan hoeft te leggen. Hierdoor heb je dus ook geen verwarming ketel nodig. De draden onder de vloer worden warm en zorgen er voor dat jouw badkamer vloertegels verwarmt worden.
Warmtepomp
Een andere type verwarming voor je badkamer is de warmtepomp. De warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde airco. Via een compressor pers je de buitenlucht samen, zo wordt de temperatuur verhoogt en haal je via een warmtewisselaar de warmte uit de lucht om zo je woning of badkamer te verwarmen. Er zitten echter wel een aantal nadelen aan een warmtepomp. Een lucht warmtepomp vergt namelijk een enorme investering. Tevens ligt het rendement vaak laag door het Nederlandse klimaat. Een warmte pomp heeft net als een cv-ketel jaarlijks onderhoudt nodig. Er zijn veel gebruikers die klagen over geluidsoverlast van de warmtepomp. De compressor maakt namelijk een zoemend geluid. Het is daarom verstandig om goed na te denken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Wij raden aan om alternatieve verwarmingen te overwegen zoals infrarood verwarming, het alternatief voor de warmtepomp.
Infrarood verwarming voor in de badkamer
Een andere optie om je badkamer te verwarmen is infrarood verwarming. Infrarood verwarming is voor velen de ideale oplossing op je badkamer te verwarmen. Je kan ervoor kiezen om een infrarood paneel aan het plafond of aan de wand te monteren. Vervolgens koppel je de wifi thermostaat aan het ir paneel om jouw badkamer heerlijk te verwarmen. Bij voorkeur plaats je het infrarood paneel aan het plafond. Dit geeft namelijk het meest rendement. Via een wifi switch is het geheel makkelijk te besturen via een draadloze thermostaat.
Soorten infrarood verwarming voor in de badkamer
Er zijn drie soorten infrarood verwarming voor in de badkamer:
- Infrarood plafond verwarming
- Infrarood wand verwarming
- Infrarood spiegel verwarming
Infrarood plafond verwarming
De meest efficiënte manier van infrarood verwarming is infrarood plafond verwarming. Als je het infrarood paneel aan het plafond plaatst heb je 30% meer rendement dan wanneer hetzelfde paneel aan de wand wordt geplaatst. Een paneel wat aan het plafond zit houdt zijn eigen temperatuur vast en heeft bijna geen verlies aan confectie warmte. Bij een infrarood paneel wat aan de muur zit gemonteerd verliest het ir paneel een stukje van zijn eigen warmte in de vorm van confectie warmte (lucht opwarming) naar het plafond toe. Het paneel wordt zo minder warm en geeft minder lange golf warmte-energie af. Wij adviseren daarom wanneer het kan een infrarood paneel aan het plafond te plaatsen. Mocht dit niet mogelijk zijn, is een wand paneel een goed alternatief. Het kost echter wat meer energie om de badkamer warm te krijgen.
Infrarood op de badkamermuur
Is het in jouw badkamer niet mogelijk om het infrarood paneel aan het plafond te plaatsen? Installeer de infrarood paneel dan op de badkamer muur. Het vergt wat meer stroom, maar je krijgt jouw badkamer wel heerlijk warm. Sommige mensen kiezen voor een wandpaneel omdat ze het heerlijk vinden om af en toe 3 tot 4 minuten voor het paneel te gaan staan. Je wordt dan helemaal warm van binnen. Dit geeft een zeer prettig gevoel, vooral als koud buiten is.
Infrarood spiegel verwarming
Infrarood spiegel verwarming lijkt de ideale oplossing om jouw badkamer te verwarmen. Dit is echter nog niet mogelijk. Achter het glas zit een metalen coating. De straling van het infrarood element kan jammer genoeg niet door de metalen coating van de spiegel heen. Het glas van de spiegel wordt wel warm waardoor je geen last meer hebt van condens op je spiegel, maar de rest van de badkamer warmt niet op. Wij zijn druk bezig met een manier vinden om een infrarood spiegel verwarming mogelijk te maken.
Voordelen infrarood verwarming in de badkamer
Infrarood verwarming heeft vele voor delen om de badkamer te verwarmen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:
- Infrarood verwarming droogt de badkamer en voorkomt schimmel vorming.
- Infrarood verwarming gebruik je alleen wanneer je het nodig hebt waardoor je energie bespaard.
- Infrarood verwarming is zeer betaalbaar en in verhouding met andere typen verwarmingen erg aantrekkelijk.
- Via de thermostaat verwarm jij flexibel jouw badkamer.
De beste infrarood verwarming voor in de badkamer
Dit zijn de beste infrarood panelen voor in de badkamer: