Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming als alternatief voor de warmtepomp

Infrarood woonkamer

Aardgas wordt steeds schaarser en daarmee stijgt ook de prijs. Den Haag is tot inzicht gekomen dat verwarmen op gas waar Nederland groot mee is geworden niet langer een optie is. In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. De Cv-ketel wordt afgeschaft en infrarood verwarming, elektrische boilers en lucht warmtepompen doen hun intrede. Maar wat is nu voor jou de meest aantrekkelijke manier om jouw woning te verwarmen? 

Wat is een warmtepomp?

Wij krijgen vaak de vraag van klanten wat een warmtepomp nou precies is. Een warmtepomp is een compressor die buitenlucht comprimeert (samenperst). Door het samen drukken van de lucht stijgt de temperatuur die al in de lucht zat. Via een warmtewisselaar wordt deze warmte onttrokken en aan water overgedragen waar jij bijvoorbeeld de vloerverwarming mee kan verwarmen. Vaak wordt het compressorgedeelte buiten aan de gevel geplaatst, en het deel dat warmte afgeeft, word binnen in de woning geplaatst.

Nadelen warmtepomp

Er zitten meerdere nadelen aan een warmtepomp. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Het gebruik van veel stroom
  • Geluidsoverlast van de warmtepomp
  • Lange wachttijd voor de warmtepomp
  • Er is veel ruimte nodig voor het plaatsen van de warmtepomp

Het gebruik van veel stroom

Het nadeel van een warmtepomp is het gebruik van veel stroom. In Nederlands zijn de winters lang en de buiten temperatuur laag. Dit zorgt ervoor dat er weinig energie in de lucht zit waardoor je weinig rendement haalt uit het comprimeren van de buitenlucht. Hierdoor moet je elektrisch extra stroom opwekken om de temperatuur te verhogen. Dit komt neer op extra kosten. 

Geluid warmtepomp

In een warmtepomp zit een compressor die geluid maakt. Het volume van dit geluid verschilt per warmtepomp. De moderne warmtepompen zijn namelijk beter geïsoleerd waardoor er minder geluidsoverlast is. Echter zijn er nog veel gebruikers die klagen over het zoemende geluid van de compressor. Neem daarom goed in overweging of jij dit ook als storend zult ervaren. Mocht je een hekel hebben aan bijgeluiden of gezoem, kies dan voor een stillere verwarming. 

Lange wachttijd voor de warmtepomp

Momenteel zijn de onderdelen van de warmtepomp slecht leverbaar. Dit komt onder anderen door de hoge vraag en de nasleep van de Corona pandemie. Hierdoor zijn er lange wachttijden voor de warmtepomp. Een warmtepomp is een complex apparaat wat uit verschillende onderdelen bestaat. De fabrikanten van warmtepompen werken vaak met toeleveranciers voor bepaalde onderdelen van hun systeem. Als één toeleverancier minder onderdelen aanlevert, loopt het hele productieproces vertraging op. Dit kan leiden tot wachttijden van 10 tot 12 maanden. 

Veel ruimte nodig voor het plaatsen van de warmtepomp

Een warmtepomp is een groot apparaat. Je hebt veel ruimte nodig voor het plaatsen van de warmtepomp. Een warmtepomp bestaat vaak uit twee onderdelen. De grote compressor wordt vaak aan de buitenmuur geplaatst of boven op het dak. Dit wordt echter minder vaak gedaan vanwege het resonerende geluid dat de warmtepomp maakt. Vaak wordt het binnengedeelte in de technische ruimte geplaatst. Vanaf dit deel wordt het warme water naar verschillende gedeeltes in de woning getransporteerd.

Kosten warmtepomp

Voor een losse warmtepomp betaal je al snel 8.000 euro, maar dan ben je er helaas nog niet. Er komen namelijk vaak nog kosten bij voor bijvoorbeeld het plaatsen van de warmtepomp. Het totale kosten plaatje kan wel oplopen tot circa 24.000 euro. Extra kosten worden niet altijd aangegeven. Het kan daarom ook interessant zijn om naar alternatieve verwarmingen te kijken. Er zijn namelijk alternatieve verwarmingen, zoals infrarode verwarming, die voordeliger uitkomen. 

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming bestaat uit warmte panelen die je in je woning of bedrijfspand aanbrengt. Dit kan zowel aan het plafond als aan de wand. Die infrarood panelen stralen lange golf infrarode warmte uit, en die warmte verwarmt jou zonder de lucht in het huis te verwarmen. Infrarood verwarming geeft een hele aangename warmte. Daarnaast heb je geen gas of Cv-ketel nodig. Een infrarode verwarming werkt op 220 volt stroom. Het geheel wordt bestuurd door een draadloze wifi thermostaat die samenwerken met wifi-switches die de panelen aan en uit schakelen. 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming nou eigenlijk? Een vraag die wij dagelijks van klanten krijgen. Het Infrarood paneel wordt warm gemaakt door een infrarood folie en via een speciale coating op de buitenkant straalt een paneel lange golf infrarode warmte uit. Die warmte bereikt jou en jij wordt direct opgewarmd. En een gedeelte van de infrarode warmte bereikt de stenen of houten vloer en muren en die stralen terug, zo wordt jij ook nog indirect verwarmt. 

Infrarood verwarming is het alternatief voor de warmtepomp

Een warmtepomp wordt op televisie erg gepromoot, maar heeft vele nadelen. Hierdoor zijn er betere alternatieve verwarmingen beschikbaar, zoals infrarood verwarming. Infrarood verwarming is het alternatief voor de warmtepomp! De aanschafprijs van infrarood verwarming is gemiddeld 50% lager dan van een warmtepomp. Het rendement van infrarood verwarming is hoog waardoor de maandelijkse kosten lager zijn. Het voordeel van infrarood verwarming is dat de verwarming volledig stil is. Daarnaast heeft infrarood verwarming geen onderhoudt nodig, en er zit ook nog eens 10 jaar garantie op infrarood verwarming!

Infraroodverwarming voor iedere ruimte

Je kent inmiddels de voordelen van het verwarmen van jouw badkamer met infraroodverwarming, wist je dat je iedere ruimte met infraroodverwarming kunt verwarmen? Denk bijvoorbeeld aan:

Toch nog vragen over onze producten? Wij vertellen je graag meer, neem vooral contact op bij vragen. 

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring