Infrarood verwarming als alternatief voor de warmtepomp

Infrarood woonkamer

Aardgas wordt steeds schaarser en daarmee stijgt ook de prijs. In Den Haag heeft de Tweede Kamer besloten dat verwarmen op gas, waar Nederland groot mee is geworden, niet langer een optie is. In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Cv-ketels worden afgeschaft en infrarood verwarming, elektrische boilers en luchtwarmtepompen doen hun intrede. Maar wat is voor jou de beste manier om je woning te verwarmen?

Wat is een warmtepomp?

Je bent de warmtepomp vast wel eens tegenkomen op televisie. Hier wordt die namelijk erg op gepromoot. Een warmtepomp is een apparaat dat gebruikmaakt van een compressor om buitenlucht te comprimeren(samendrukken), wat leidt tot een temperatuurstijging van de lucht. Deze warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar overgedragen aan water, wat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld vloerverwarming te verwarmen. Het compressorgedeelte van de warmtepomp is vaak geplaatst aan de buitenkant van het gebouw, terwijl het deel dat warmte afgeeft meestal binnen in het gebouw wordt geplaatst.

Nadelen warmtepomp

Naast de vele positieve verhalen over de warmtepomp zijn er natuurlijk ook punten waar je rekening mee moet houden. We hebben wat van die punten voor je op een rijtje gezet

Hoog stroomverbruik

Een van de nadelen van een warmtepomp is het hoge energieverbruik. In de wintermaanden, wanneer de buitentemperaturen laag zijn in Nederland, is er minder energie aanwezig in de lucht. Minder energie in de lucht zorgt voor lagere rendementen bij het comprimeren van de buitenlucht door de warmtepomp. Dit betekent dat extra elektriciteit moet worden opgewekt om de temperatuur te verhogen, wat kan leiden tot extra kosten.

Geluid

Een warmtepomp bevat een compressor die geluid maakt, waarbij het volume verschilt per warmtepomp. Moderne warmtepompen zijn vaak beter geïsoleerd, wat kan leiden tot minder geluidsoverlast. Toch zijn er nog veel gebruikers die klagen over het zoemende geluid van de compressor. Het is daarom aan te raden om goed te overwegen of dit geluid voor je storend zou kunnen zijn. Wanneer je gevoelig bent voor bijgeluiden of gezoem, is het verstandiger om te kiezen voor een stillere verwarming.

Lange wachttijd

Als je nu in de markt bent voor een warmtepomp, is het goed om te weten dat je mogelijk langere wachttijden kan verwachten dan normaal. Maar waarom zijn deze wachttijden zo lang?

Het antwoord heeft te maken met hoe warmtepompen worden gemaakt en de gevolgen van de coronapandemie op de levering van onderdelen. Warmtepompen zijn complexe apparaten die bestaan uit verschillende onderdelen, en de fabrikanten van warmtepompen werken vaak samen met toeleveranciers om deze onderdelen te produceren. Als een van deze toeleveranciers minder onderdelen aanlevert, kan dit leiden tot vertragingen in het productieproces van warmtepompen. En met de hoge vraag naar warmtepompen als gevolg van de coronapandemie, zijn de wachttijden rond de tien tot wel twaalf maanden.

Veel ruimte nodig

De meeste warmtepompen bestaan uit twee delen: een compressor en een binnenunit. De compressor is vaak het grootste deel van de warmtepomp en is verantwoordelijk voor het verplaatsen van warmte. Dit deel wordt meestal aan de buitenmuur geplaatst of boven op het dak. Soms kan dit minder gebruikelijk zijn vanwege het geluid dat de warmtepomp kan maken. In plaats daarvan wordt het binnengedeelte vaak in de technische ruimte geplaatst, waar het warme water naar verschillende delen van het huis wordt getransporteerd. Als je dus overweegt een warmtepomp te installeren, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt om deze te plaatsen.

Kosten warmtepomp

Voor een losse warmtepomp betaal je al snel 8000 euro, maar dan ben je er helaas nog niet. Er komen namelijk vaak nog kosten bij, bijvoorbeeld voor het plaatsen van de warmtepomp. Het totale kosten plaatje kan wel oplopen tot ongeveer 24.000 euro. Deze extra kosten worden niet altijd aangegeven. Het kan daarom ook interessant zijn om naar alternatieve verwarmingen te kijken, die voordeliger uitkomen. 

Infrarood verwarming is het alternatief

Doordat de warmtepomp gebreken heeft en duur is in aanschaf, is er ruimte op de markt gekomen voor betere alternatieven, zoals de infrarood verwarming. De aanschafprijs hiervan is namelijk 50% goedkoper. Het rendement is hoog en je maandelijks kosten zijn lager. Daarnaast is Infrarood verwarming volledig stil, heeft geen onderhoud nodig en zit er 10 jaar garantie op!

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming bestaat uit infrarood panelen die je in je woning of bedrijfspand aanbrengt. Dit kan zowel aan het plafond als aan de wand. Die infrarood panelen stralen lange golf infrarode warmte uit, en die warmte verwarmt je zonder de lucht in het huis te verwarmen. Infrarood verwarming geeft een hele aangename warmte. Daarnaast heb je geen gas of CV-ketel nodig. Een infrarode verwarming werkt op 220 volt stroom. Het geheel wordt bestuurd door een draadloze wifi thermostaat die samenwerken met wifi schakelaars die de panelen aan en uit schakelen. 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door infraroodstralen te gebruiken om warmte te genereren. Het infraroodpaneel bevat een infraroodfolie die wordt verwarmd, en dankzij een speciale coating op de buitenkant straalt het paneel lange golf infrarode warmte uit. Deze warmte wordt direct opgenomen door mensen in de buurt van het paneel. Bovendien wordt een deel van de infrarode warmte opgenomen door de vloer en muren van een ruimte, en deze stralen de warmte vervolgens terug naar de omgeving. Dit betekent dat infrarood verwarming ook indirecte warmte afgeeft door straling van de vloer en muren.

Infrarood verwarming voor iedere ruimte

Infrarood verwarming is geschikt voor elke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan:

Toch nog vragen over onze producten? Wij vertellen je graag meer, neem vooral contact op bij vragen.

De Infrarood verwarming Specialist

Ruim 10 jaar geleden zagen wij de potentie van infrarood verwarming en heeft EvertWillem infraroodverwarming-specialist.nl opgericht. Gelijktijdig zijn we ook gestart met het ontwikkelen van onze eigen hoogwaardige infrarood panelen. Onze eigen I-tronics panelen met 10 jaar garantie staan nu bekend als de beste panelen die verkrijgbaar zijn.

Wanneer is overstappen op infrarood verwarming interessant? En gebruikt u infrarood verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming? Een woning, kantoor of kamer verwarmen met infrarood is een oplossing die steeds populairder wordt. Maar ook veel vragen oproept.

Samen met ons team van specialisten zetten we onze kennis en ervaring in om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van infrarood verwarming. Dat doen we onder andere door informatieve blogs te publiceren en advies op maat te geven.

Al onze infrarood panelen zijn voorzien van de juiste certificering en worden geïnstalleerd door vakmensen.

Klantenservice
Over de Infrarood Verwarming Specialist

Ruim 10 jaar zijn we met infraroodverwarming-specialist.nl dé specialist op het gebied van infrarood verwarming. We leveren hoogwaardige infrarood panelen van ons eigen merk I-tronics met 10 jaar garantie. Daarnaast leveren we ook infrarood panelen van merken als Eurom, Sunpower en Sunjoy. Heeft u een vraag over infrarood verwarming bij u thuis? Wij helpen u graag.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring