- 1. Het vermogen van een infrarood paneel is dimbaar.
- 2. Via een bewegingssensor een infrarood paneel aan en uitschakelen om gelijk de temperatuur te bereiken.
- 3. Met een infrarood paneel als bijverwarming kan ik de thermostaat van de CV ketel lager zetten.
- 4. Met infrarood verwarming ben je de helft goedkoper uit dan met verwarmen via aardgas.
- 5. Infrarood panelen met een hogere temperatuur zijn efficiënter.
- 6. Infrarood panelen zijn ongeschikt als hoofdverwarming.
- 7. Ir panelen werken aan de muur net zo goed als aan het plafond
Infrarood panelen zijn een duurzame oplossing voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand zonder aardgas. Door een goed afgestemde capaciteit van de infrarood panelen, in samenwerking met draadloze wifi thermostaten, geeft infrarood verwarming een comfortabele en efficiënte warmte voor de gehele ruimte of plaatselijke warmte in een bepaalde zone.
We bemerken echter veel onwaarheden en verkeerde beloften op internet omdat aanbieders infrarood panelen eigenschappen toebedelen die niet reëel zijn.
Onderstaand leest u de top 7 misverstanden die bestaan over infrarood panelen, als u dit leest weet u precies hoe het wel zit.
1. Het vermogen van een infrarood paneel is dimbaar. #
Langegolf infrarood panelen functioneren als ze volledig op temperatuur zijn. Wanneer een paneel de bedrijfstemperatuur van 90-100 graden heeft bereikt kan een afstand van 3,5 tot 4 meter worden behaald. De misverstanden over infrarood panelen zijn dat als je het vermogen van het infrarood paneel dimt dan wordt de werktemperatuur van het paneel lager. Je krijgt dan een andere soort warmte in plaats van een infrarood warmte. Eigenlijk maak je met een dimmer van een infraroodpaneel een elektrisch kacheltje. Je verwarm zo op een dure wijze de de ruimte met hete lucht. Het dimmen van een infrarood paneel is dus ongeschikt. De temperatuur in de ruimte regel je d.m.v. een thermostaat via het aan en uitschakelen (moduleren) van het paneel bereik je de gewenste temperatuur.
2. Via een bewegingssensor een infrarood paneel aan en uitschakelen om gelijk de temperatuur te bereiken. #
Deze eigenschap wordt veel genoemd, maar is onjuist. Er wordt beweerd dat de opwarmtijd van een lange-golf infrarood paneel op 5 minuten ligt. Wanneer er een paneel geïnstalleerd is met voldoende vermogen kan er een temperatuur toename gerealiseerd worden van circa 4 graden in ongeveer 1 uur. Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar zo werkt een infrarood verwarming niet. Deze uitspraak is onjuist.
Gemiddeld heeft een infrarood paneel een opwarmtijd van 10 tot 15 minuten om op een temperatuur van 90-100 graden te komen. Maar dit wil niet zeggen dat de ruimte dan ook al gelijk warm is! Vanaf dat moment zendt het paneel de lange golf infraroodstraling uit en wordt de ruimte verwarmt. Wanneer het correcte vermogen is geïnstalleerd, kan het paneel vervolgens de temperatuur in de ruimte in circa 45 minuten met 3 graden verhogen. Dus een ruimte waarin de temperatuur eerst 16 graden is, zal na ongeveer 1 uur weer terug op 20 graden zijn.
Gezien de tijdsduur van opwarmen van de panelen en daarna het verwarmen van de ruimte, is directe warmte wanneer het paneel inschakelt bij beweging geen werkbare oplossing. De benodigde tijd om de ruimte te verwarmen kan wel worden teruggebracht door extra vermogen te installeren, maar zelfs bij een halvering blijft er ruim 30 minuten benodigd.
Wanneer een infrarood paneel wordt gebruikt als bijverwarming, dan is het mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, dus al na 5 à 10 minuten.
3. Met een infrarood paneel als bijverwarming kan ik de thermostaat van de CV ketel lager zetten. #
Infrarood panelen worden vaak toegepast als bijverwarming, zoals boven een zithoek in de woonkamer om op die plek het comfort te verhogen of in de infrarood in de badkamer voor meer comfort voor en na het douchen. Het is dan echter niet mogelijk om de thermostaat van de bestaande verwarming (cv-ketel of vloerverwarming) flink te verlagen of uit te zetten. Dit komt doordat de warmte van het infrarood paneel niet alleen bij de zithoek kan blijven. Hoewel het paneel daar de infraroodstraling aflevert, zullen de materialen deze energie weer aan de lucht afgegeven. Daarmee verplaatst de energie zich door de ruimte, met als gevolg dat uiteindelijk het infrarood paneel de gehele ruimte aan het verwarmen is. Dus wanneer de thermostaat van de bestaande verwarming lager wordt gedraaid, gaat de infrarood verwarming feitelijk als hoofdverwarming functioneren.
Doordat de energie in eerste instantie in de materialen gaat zitten die worden aangestraald, is een lokale verhoging van de gevoelstemperatuur van 1-2 graden wel haalbaar. Een grotere stijging van de temperatuur kan niet behaald worden, doordat de energie zich dan door de ruimte gaat verspreiden om de gehele ruimte op te warmen. Afhankelijk van de wensen en de beleving van de warmte is het dus wel mogelijk om de thermostaat van de ketel enigszins te verlagen naar bijvoorbeeld 18 of 19 graden, terwijl het infrarood paneel zorgt voor een aangenaam klimaat in de zithoek.
4. Met infrarood verwarming ben je de helft goedkoper uit dan met verwarmen via aardgas. #
Infrarood verwarming is een (super) methode van verwarming, maar ook infrarood heeft energie nodig om warmte-energie te produceren. Er is een bepaalde warmte behoefte en daarvoor is een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dat te bereiken. Aardgas bevat energie en stroom. Je moet er een bepaalde hoeveelheid in stoppen om dat doel te bereiken. Tussen de 15 en 30 % besparen op je stookkosten is haalbaar met infrarood verwarming.
5. Infrarood panelen met een hogere temperatuur zijn efficiënter. #
Met het steeds grotere aanbod aan infrarood panelen, neemt ook de onderlinge concurrentie toe. De werkingstemperatuur wordt vaak aangehaald als een belangrijke bepaling voor de kwaliteit of efficiency van het paneel. Op internet gaan diverse verhalen rond over de Stefan-Boltzmann wet voor de opgewekte straling. In het kort zegt deze wet: Bij een hogere temperatuur geeft een bepaald materiaal (bijv. glas of aluminium) meer straling af. De interpretatie die hieraan wordt gehangen is dat een paneel met een hogere temperatuur daarom ook efficiënter is in het opwekken van infrarood straling. Maar dat is feitelijk onjuist en een verkeerde uitleg van de formule.
De formule zegt immers alleen iets over de hoeveelheid energie in watt die wordt uitgestraald als een materiaal bijvoorbeeld 100 of 130 graden is. Dit zegt echter niets over de hoeveelheid energie die benodigd is om deze temperatuur te behalen en te behouden. Een paneel met een hogere temperatuur zal dus meer energie uitstralen, maar ook een hoger verbruik hebben dan een paneel met een lagere temperatuur.
Een paneel met een hogere temperatuur heeft wel als voordeel dat er met een kleiner oppervlak meer energie uitgestraald kan worden. Op die manier kan bijvoorbeeld een 60 x 120 cm paneel ineens 900 of 1000 watt leveren, waar dit bij lagere temperatuur panelen beperkt wordt tot circa 700 watt. Door de hogere stralingsintensiteit is ook het bereik van hoge temperatuur panelen iets meer dan de standaard 3 tot 3,5 meter.
Maakt de temperatuur van het paneel dan eigenlijk niet uit? Toch wel: Wanneer van twee panelen van hetzelfde vermogen (bijv. 700 watt) het ene paneel een hogere temperatuur behaald dan het andere paneel, dan wordt er bij dat paneel meer energie omgezet in straling aan de voorzijde. Dit is dan het effect van goede isolatie aan de achterzijde. Op de totale opbrengst aan straling kan dit enkele procenten schelen.
6. Infrarood panelen zijn ongeschikt als hoofdverwarming. #
Op internet komt regelmatig terug dat het niet mogelijk is om een gehele woning te verwarmen middels infrarood panelen. Hoewel het zeker niet mogelijk is om elke woning middels infrarood panelen comfortabel te verwarmen, is het voor vele woningen zeker mogelijk. Bij oudere woningen kan het nodig zijn om eerst grondig te isoleren, zodat het totale verlies aan warmte afneemt. Bij goed geïsoleerde woningen zien we dat het goed mogelijk is de gehele woning middels infrarood panelen te verwarmen. Voor een woning van rond de 120 m2 zal de complete verwarming met infrarood panelen neerkomen circa 8500 watt, iets wat gemakkelijk binnen een standaard 3 x 25A aansluiting te realiseren valt.
7. Ir panelen werken aan de muur net zo goed als aan het plafond #
Veel mensen denken dat een infrarood paneel aan de muur het zelfde rendement heeft als aan het plafond. Dit is echter niet waar, aan het plafond heeft een infrarood paneel 30% meer rendement. De beste positie om een ir paneel te plaatsen is dus echt aan het plafond. Soms is dit echter niet mogelijk en kunt u voor een paneel aan de muur plaatsen kiezen. Weet dan wel dat u meer energie nodig bent voor dezelfde warmte, maar soms heb je geen andere keuze of vindt je een paneel aan het plafond gewoon minder mooi.
Benieuwd naar de mogelijkheden van infrarood panelen voor uw situatie? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.