De 8 misverstanden over infrarood panelen

Wat is waar #

Infrarood panelen zijn een duurzame oplossing. Voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand zonder aardgas. Door het vermogen van de infrarood panelen goed af te stemmen, in samenwerking met draadloze wifi thermostaten. Infrarood verwarming verwarmt de objecten in de ruimte op een comfortabele en efficiënte manier. Of als jij dat liever hebt een plaatselijke warmte in een bepaalde zone.

We bemerken echter veel onwaarheden en misverstanden. Dit komt door verkeerde beloften op internet. Omdat aanbieders infrarood panelen eigenschappen toekennen die niet juist zijn. Waar moet je op letten bij het kopen van infrarood panelen?

Onderstaand leest u de top 8 misverstanden die bestaan over infrarood. Na het lezen weet u precies hoe het wel zit.

Wat is niet waar #

1. Het vermogen van een infrarood paneel is dimbaar. #

Langegolf infrarood panelen werken het beste als ze volledig op temperatuur zijn. Wanneer een paneel de bedrijfstemperatuur van 90-95 graden heeft bereikt kan een afstand van 3,5 tot 4 meter worden behaald. De misverstanden over infrarood panelen zijn. Dat als je het vermogen van het infrarood paneel dimt dat het paneel dan ook minder warmte afgeeft. Je krijgt hierdoor ineens een andere soort warmte. Meer warme lucht en minder infrarode warmte. Eigenlijk maak je met een dimmer van een infraroodpaneel een elektrisch kacheltje. Zo verwarm je op een dure wijze de ruimte met hete lucht. Het dimmen van een infrarood paneel is dus ongeschikt. De temperatuur in de ruimte regel je d.m.v. een thermostaat. Via het aan en uitschakelen (moduleren) van het paneel bereik je wel de gewenste temperatuur.

2. Via een bewegingssensor een infrarood paneel aan en uitschakelen om gelijk de temperatuur te bereiken. #

Deze eigenschap wordt veel genoemd, maar is onjuist. Het misverstand is dat de opwarmtijd van een lange-golf infrarood paneel op 5 minuten ligt. Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar zo werkt infrarood verwarming niet. Deze bewering is onjuist. Panelen die geïnstalleerd worden met voldoende vermogen, kunnen een temperatuur toename realiseren van ca 4 graden per uur.

Gemiddeld heeft een infrarood paneel een opwarmtijd van 10 tot 15 minuten. Om zo op een werktemperatuur van 90 – 95 graden te komen. Maar dit wil niet zeggen dat alles in de ruimte dan ook al gelijk warm is! Vanaf dat moment zendt het paneel de lange golf infraroodstraling uit en worden de objecten in de ruimte verwarmt. Wanneer het correcte vermogen is geïnstalleerd, kunnen de panelen vervolgens de temperatuur in de ruimte in circa 1 uur met 4 graden verhogen. Dus een ruimte waarin de temperatuur eerst 16 graden is, zal na ongeveer 1 uur weer terug op 20 graden zijn. (mits voldoende panelen). Het is een misverstand dat dit veel sneller kan.

Gezien de tijdsduur van het opwarmen van de panelen en daarna het verwarmen in de ruimte. Is directe warmte wanneer het paneel inschakelt bij beweging geen werkbare oplossing. De tijd om de objecten in de ruimte te verwarmen kan wel worden verminderd door extra vermogen te installeren. Maar zelfs bij het verhogen van het vermogen heb je toch nog gauw 30 minuten nodig. 

Wanneer je een infrarood paneel gebruikt als bijverwarming, dan is het mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, dus al na 10 tot 15 minuten. 

3. Met een infrarood paneel als bijverwarming kan ik de thermostaat van de CV ketel lager zetten. #

Infrarood panelen worden vaak toegepast als bijverwarming. Zoals boven een zithoek in de woonkamer om op die plek het comfort te verhogen. Of infrarood in de badkamer voor meer comfort voor en na het douchen. Het is echter niet mogelijk om de thermostaat van de bestaande verwarming (cv-ketel of vloerverwarming) te verlagen. Dit komt doordat de warmte van het infrarood paneel niet alleen bij de zithoek kan blijven. Hoewel het paneel daar de infraroodstraling aflevert, zullen de materialen deze energie weer aan de omgeving afgegeven. Daarmee verplaatst de energie zich door de ruimte. Met als gevolg dat uiteindelijk het infrarood paneel de gehele ruimte aan het verwarmen is. Dus wanneer de thermostaat van de bestaande verwarming lager wordt gedraaid, gaat de infrarood verwarming feitelijk als hoofdverwarming functioneren. 

Doordat de energie in eerste instantie in de materialen gaat zitten die worden aangestraald. Is een plaatselijke verhoging van de gevoelstemperatuur van 1-2 graden wel haalbaar. Een grotere stijging van de temperatuur kan niet behaald worden, doordat de energie zich dan door de ruimte gaat verspreiden om de gehele ruimte op te warmen. Afhankelijk van de wensen en de beleving van de warmte is het dus wel mogelijk om de thermostaat van de ketel enigszins te verlagen naar bijvoorbeeld 18 of 19 graden. Zo zorgt het infrarood paneel voor een aangenaam klimaat in de zithoek. 

4. Met infrarood verwarming ben je de helft goedkoper uit dan met verwarmen via aardgas. #

Infrarood verwarming is een (super) methode van verwarming of bijverwarming. Een van de veel gehoorde misverstanden over infrarood panelen zijn dat ze bijna geen energie verbruiken. Maar ook infrarood heeft energie nodig om warmte straling te produceren. Er is een bepaalde warmte behoefte en daarvoor is een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dat te bereiken. Aardgas bevat energie en stroom ook. Je moet er een bepaalde hoeveelheid in stoppen om dat doel te bereiken. Tussen de 15 en 30 % besparen op je stookkosten is haalbaar met infrarood verwarming.

5. Infrarood panelen met een hogere temperatuur zijn efficiënter. #

Met het steeds grotere aanbod van infrarood panelen, neemt ook de onderlinge concurrentie toe. De werkingstemperatuur wordt vaak aangehaald als een belangrijke bepaling voor de kwaliteit of efficiency van het paneel. Op internet gaan diverse verhalen rond over de Stefan-Boltzmann wet voor de opgewekte straling. In het kort zegt deze wet: Bij een hogere temperatuur geeft een bepaald materiaal (bijv. glas of aluminium) meer straling af. De interpretatie die hieraan wordt gehangen is dat een paneel met een hogere temperatuur daarom ook efficiënter is in het opwekken van infrarood straling. Maar dat is feitelijk onjuist en een verkeerde uitleg van de formule en zo ontstaan de misverstanden.

Toelichting Theorie van Stefan-Boltzman. #

De formule zegt immers alleen iets over de hoeveelheid energie in watt die wordt uitgestraald als een materiaal bijvoorbeeld 100 of 130 graden is. Dit zegt echter niets over de hoeveelheid energie die benodigd is om deze temperatuur te behalen en te behouden. Een paneel met een hogere temperatuur zal dus meer energie uitstralen. Maar ook een veel hoger stroomverbruik hebben dan een paneel met een lagere temperatuur. Het rendement bij een paneel van 95 graden is dus een stuk beter dan bij een paneel van 120 graden. (Het rendement voordeel is 45% bij 25 graden minder paneel oppervlakte temperatuur). De beste infrarood panelen zijn dus lange golf 90 tot 95 graden panelen omdat u zo een stuk zuiniger en toch zeer aangenaam verwarmt.

Een paneel met een hogere temperatuur heeft als voordeel dat er met een kleiner oppervlak meer energie uitgestraald kan worden. Op die manier kan bijvoorbeeld een 60 x 120 cm paneel ineens 900 of 1000 watt leveren. Waar dit bij lagere temperatuur panelen beperkt wordt tot 750 watt. Door de hogere stralingsintensiteit is ook het bereik van hoge temperatuur panelen iets meer dan de standaard 3 tot 3,5 meter. 

Maakt de temperatuur van het paneel dan eigenlijk niet uit? Toch wel: Wanneer van twee panelen van hetzelfde vermogen (bijv. 750 watt) het ene paneel minder energie verliest aan de achterzijde dan het andere paneel. Dan wordt er bij dat beter geïsoleerde paneel meer energie omgezet in straling aan de voorzijde. Dit is dan het effect van goede isolatie in het paneel. Op de totale opbrengst aan straling kan dit zeker enkele procenten schelen. 

6. Infrarood panelen zijn ongeschikt als hoofdverwarming. #

Op internet komen regelmatig de misverstanden over infrarood verwarming terug. Zo wordt er vaak gezegd dat het niet mogelijk is om de hele woning te verwarmen met infrarood panelen. Hoewel het zeker niet mogelijk is om elke woning met infrarood panelen comfortabel te verwarmen. Is het voor de meeste woningen zeker wel mogelijk. Bij oudere woningen kan het nodig zijn om eerst grondig te isoleren. Zodat het totale verlies aan warmte afneemt. Bij goed geïsoleerde woningen zien we dat het goed mogelijk is de gehele woning middels infrarood panelen te verwarmen. Voor een woning van rond de 120 m2 zal de complete verwarming met infrarood panelen neerkomen op circa 8500 watt. Dit valt gemakkelijk binnen een standaard 3 x 25A aansluiting te realiseren. 

7. Ir panelen werken aan de muur net zo goed als aan het plafond #

1 van de misverstanden is dat veel mensen denken dat een infrarood paneel aan de muur. Of een los vrijstaand infraroodpaneel het zelfde rendement heeft als een paneel aan het plafond. Dit is echter niet waar, aan het plafond heeft een infrarood paneel 30% meer rendement. De beste positie om een ir paneel te plaatsen is dus echt aan het plafond. Soms is dit echter niet mogelijk en kan je er voor kiezen om het paneel aan de muur te plaatsen. Weet dan wel dat je wat meer energie nodig bent voor dezelfde hoeveelheid warmte. Maar soms heb je geen andere keuze of vindt je een paneel aan het plafond gewoon niet mooi.

8. infrarood verwarming kan schadelijk zijn voor de gezondheid #

De wetenschap is er heel duidelijk over, hier bestaan geen misverstanden over. Er zijn geen schadelijke effecten op de gezondheid als gevolg van lange golf infrarood verwarming. Het gebruik van infrarood verwarming heeft juist positieve effecten op de gezondheid. Benieuwd welke? Lees ons uitgebreide artikel met alle informatie over infrarood verwarming en gezondheid.

Benieuwd naar de mogelijkheden van infrarood panelen voor uw situatie? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende offerte. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring