COP waarde van een infrarood paneel

De COP waarde van een infrarood paneel is 1. Dat betekend dat 1 kwh stroom ook 1 kwh aan warmte oplevert. De energie die wordt geleverd aan het paneel levert dus dezelfde hoeveelheid warmte op. De COP waarde van een infrarood paneel is dus 1 en daarmee is het rendement van een infrarood paneel 100%.

Uitleg COP waarde #

De COP-waarde, of Coefficient of Performance, is een maatstaf die de energie-efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen meet, zoals warmtepompen, airconditioners en infrarood panelen.

Het wordt berekend door de nuttige energie te delen door de verbruikte energie. Een hogere COP-waarde betekent een hoger rendement en een zuiniger systeem.

Het is belangrijk op te weten dat de COP afhankelijk is van de gebruiksomstandigheden en dat fabrikanten vaak een nominale COP opgeven die representatief is voor specifieke testomstandigheden. De daadwerkelijke COP kan variëren afhankelijk van de werkelijke gebruiksomstandigheden.

Een COP waarde speelt voornamelijk een belangrijke rol bij de aanschaf van een warmtepomp.

Verschil SCOPE en COP #

SCOPE en COP zijn beide termen die worden gebruikt om de energie-efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen te meten, maar ze hebben verschillende betekenissen en toepassingen.

COP staat voor Coefficient of Performance en is een maatstaf die aangeeft hoeveel warmte of koeling een systeem kan leveren in verhouding tot de hoeveelheid energie die het verbruikt. Het wordt vaak gebruikt bij warmtepompen, infrarood verwarming, airconditioners en koelkasten en wordt berekend door de nuttige energie te delen door de verbruikte energie. Hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter het systeem is in het produceren van verwarming of koeling met een minimale hoeveelheid energie.

SCOPE staat voor Seasonal Coefficient of Performance, en is een maatstaf die de gemiddelde energie-efficiëntie van een verwarmingssysteem over een volledig stookseizoen weergeeft. Het houdt rekening met de variërende omstandigheden gedurende een heel jaar, zoals schommelende buitentemperaturen en variabele warmtevraag in verschillende seizoenen. SCOPE wordt vaak gebruikt bij warmtepompen en andere verwarmingssystemen om een realistischer beeld te geven van de prestaties van het systeem gedurende een volledig jaar, in plaats van alleen onder specifieke testomstandigheden zoals bij COP.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen COP en SCOPE is dat COP een momentopname is van de energie-efficiëntie van een systeem op een specifiek moment of onder specifieke testomstandigheden, terwijl SCOPE een gemiddelde is van de energie-efficiëntie over een volledig stookseizoen, rekening houdend met variërende omstandigheden. SCOPE geeft daardoor een realistischer beeld van de werkelijke prestaties van een verwarmingssysteem gedurende een langere periode.

Is de COP waarde van iedere IR paneel gelijk? #

Het rendement tussen IR panelen kan verschillen. Dit heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit van het paneel.

De energie die verloren gaat bij een IR paneel zit in de warmte die het paneel aan de achterkant verliest. Dat wil je dus zoveel mogelijk voorkomen zodat alle energie omgezet wordt in stralingswarmte.

De kwaliteit van het isolatiemateriaal aan de achterkant van het paneel bepaalt hoeveel warmte er verloren gaat. De goedkopere panelen uit China zijn doorgaans voorzien van slechtere isolatie en hebben om die reden ook een minder hoog rendement.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring