Waar moet je allemaal op letten als je infrarood verwarming wilt kopen? Zijn er specifieke punten waar je op moet letten? In deze blog behandelen we uitvoerig op welke punten je moet letten bij het aanschaffen van een infrarood verwarming. Denk daarbij aan de isolatiewaarde van jouw woning, de warmtebehoefte van de woning. En of je de infrarood verwarming als hoofd- of als bijverwarming wilt gaan gebruiken. Bij het aanschaffen van infrarood panelen zijn er verder ook andere producten die je erbij nodig hebt, zoals de thermostaat voor de temperatuur regeling. Deze hebben wij ook meegenomen in onze blog.
Hoe goed is mijn woning geïsoleerd?
Voor iedere vorm van verwarming is de mate van isolatie van de woning erg belangrijk. De vraag “hoe goed is mijn woning geïsoleerd?” komt dan ook vaak voor.
Muurisolatie (als dit niet tijdens de bouw is aangebracht)
De meeste mensen beginnen met het na isoleren van de muren. Daarbij worden gaten in de buitenmuur geboord en via deze gaten wordt de spouwmuur gevuld met een ‘isolerende vulling’. Deze zorgt ervoor dat de warmteoverdracht tussen de buitenmuur en binnenmuur verminderd worden. Zo verlies je minder warmte via geleiding van binnen in je huis naar buiten en zo kan je simpel besparen op je stookkosten.
Vloerisolatie 3 opties
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de vloer in de woning te isoleren door aluminiumfolies met luchtzakken onder de vloer aan te brengen. Of door purschuim tegen de betonnen ondervloer te laten spuiten. Of je kan korrels in de kruipruimte op de vloer leggen, dit wordt vaak gedaan bij houten ondervloeren. Zo voorkom je de kans op doorrotten van de vloer omdat de vloer kan blijven ventileren.
Glas in de woning vervangen als het 20 jaar of ouder is
Daarnaast is het zeer zinvol om het glas in de woning te vervangen als dit ouder is dan 20 jaar. Bij dubbel glas en warmte werend dubbelglas bevindt zich een gas tussen de twee glaslagen om geleiding te voorkomen. Naarmate een ruit ouder wordt, lekt dit gas langzaam weg en wordt de isolatiewaarde van de ruit aanzienlijk minder. Triple glas is natuurlijk de best isolerende optie, maar vaak zo’n 20% duurder dan HR++ glas en voor sommige mensen met een (cilinder) oogafwijking kijkt Triple glas niet prettig. Ons advies is daarom ook: Check of jij prettig door het glas kunt kijken, voor dat je glas gaat aanschaffen.
Wat is de warmte behoefte in mijn woning?
Bij een compleet nieuwe woning kan je er van uitgaan dat je met 750 watt 14 m² meter kunt verwarmen. Bij een oudere woning houden wij 750 watt per 10 m² aan. Een oudere woning is minder goed geïsoleerd en heeft daardoor meer energie nodig om verwarmd te worden. Je moet niet alleen kijken hoeveel vermogen je nodig hebt om te verwarmen als het buiten 10 graden is, maar ook als het 5 graden vriest wil je het nog steeds graag behaaglijk hebben. Daarom is het verstandiger om iets overcapaciteit te plaatsen, uiteindelijk bepaalt de stand van de thermostaat je stroomverbruik. Het scheelt echt enorm in verbruik of je op 18 graden, 20 graden of 22 graden verwarmt.
Wat is de huidige capaciteit van de meterkast in mijn woning?
Iedere stroomgroep mag je maximaal tot 3700 watt belasten. Hoe meer groepen je hebt, hoe gemakkelijker je de belasting over deze groepen kunt verdelen. Een gemiddelde woning heeft acht stroomgroepen, nieuwere huizen hebben er vaak dertien of meer. Ook grotere huizen hebben vaak meer groepen omdat er meer vertrekken zijn. Ons advies is om voor infrarood verwarming nooit meer dan drie keer 750 watt op één groep aan te sluiten. In een uiterste geval kan je gaan tot vier panelen van 750 watt op één groep. Ga je te hoog dan kan de zekering van de groep eruit vliegen en dat is iets wat je liever wilt voorkomen.
Infrarood verwarming als hoofd-of bijverwarming?
Zou je de infrarood(IR) panelen ook als hoofdverwarming kunnen inzetten? In onderstaande stuk bespreken we de mogelijkheden van infrarood verwarming als bijverwarming. Om zo bepaalde zones plaatselijk bij te kunnen verwarmen. Maar ook hoe IR-panelen kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming. Zo kan je je complete woning verwarmen via infrarood, gebruik je een warmteboiler voor douchewater en een kleine elektrische boiler of cooker voor afwas water in de keuken.
Infrarood als bijverwarming
Je kan prima infrarood panelen gebruiken als bijverwarming. Zo kun je bijvoorbeeld de thermostaat in de woonkamer twee graden lager zetten en bepaalde zones zoals de keuken, de eethoek en de zithoek om zo via infrarood de temperatuur plaatselijk te verhogen, zodat je toch behaaglijk zit. Zo hoef je niet de complete ruimte te verwarmen, want het is zonde om te verwarmen op plekken waar je toch nauwelijks bent. Dit spaart energie en daar wordt je vrolijk van.
Infrarood als hoofdverwarming
Door de stijgende gasprijzen kunnen wij het voorstellen dat het een duur grapje is om de traditionele verwarming de hele dag aan te zetten. Gelukkig zijn daar oplossingen voor, zoals het (voor)verwarmen van de ruimtes en dan de verwarming op eco-stand zetten, zodat de ruimte is voorverwarmd, waardoor de verwarming niet constant aan staat. Wil je liever helemaal geen gas meer verbruiken dan hebben wij daar een perfecte oplossing voor die uit drie gedeeltes bestaat, namelijk:
- Infrarood panelen voor de vertrekken die je verwarmd wilt hebben.
- Een elektrische warmteboiler voor warm water om te kunnen douchen. Vooral de 100 liter uitvoering is erg interessant door de 500 euro subsidie die daar nu tijdelijk voor geldt.
- Een kleine 8-liter boiler of cooker in de keuken zodat je warm water hebt voor het afwassen.
Zo kan je zonder gas verwarmen. Als je dan geen gas meer nodig hebt en je van het gasnetwerk laat afsluiten betaal je maandelijks ook geen vastrecht voor gas meer. Het vastrecht bedraagt al gauw 300 euro per jaar. Let op: in bijkeukens staat vaak een wasmachine, vergeet die ruimte niet te verwarmen, omdat de waterleidingen naar de machine in de winter bevriezen. Ben je benieuwd hoe je met ons kunt besparen op de gaskosten? Lees dan onze blog ‘De gasprijzen stijgen, wat nu?’
Infrarood panelen bevestigen aan de muur of aan het plafond?
Waar kun je het beste de infrarood panelen bevestigen? Kun je ze aan het plafond bevestigen of is de muur een betere optie? In dit gedeelte van de blog nemen we je mee door de mogelijkheden van het bevestigen van een IR-paneel aan het plafond of aan de muur.
Infrarood panelen bevestigen aan het plafond
De beste plaats om de infraroodpanelen te plaatsen is aan het plafond. Een infraroodpaneel straalt zijn warmte-energie af naar beneden en verwarmt jou zo direct en het meeste van de warmte straling raakt de grond en de muren. Deze nemen eerst even de warmte-energie op, verzadigen en gaan daarna zelf de infrarood warmte weer uitstralen zodat je rondom verwarmd wordt door infrarood en juist dat is wat mensen zo aangenaam vinden. Bovendien is het rendement van een infraroodpaneel het hoogste aan het plafond. Qua vloeren onder een infraroodpaneel raden wij de volgende vloeren aan:
- stenen vloer
- houten vloer
- laminaat
- vloerbedekking
Vloeren die niet geschikt zijn voor infrarood verwarming zijn PVC of Vinyl. Daarnaast raden wij het af om een glanscoating op je vloer aan te brengen. De warmte wordt dan niet opgenomen in de vloer, maar weerkaatst en dan wordt alleen het plafond warm en blijf jij zelf koud.
Infrarood panelen bevestigen aan de muur
Als je het niet mooi vindt om een infrarood paneel aan het plafond te monteren dan kan je natuurlijk ook de IR-panelen aan de muur bevestigen. Bij onze i-Tronic infrarood panelen zit een degelijke montage beugel die het snel en gemakkelijk monteren van het paneel mogelijk maakt. Wel is het zo dat een infraroodpaneel aan de muur 30% minder rendement heeft dan hetzelfde paneel aan het plafond gemonteerd. Soms kan je echter niet anders, omdat het plafond bijvoorbeeld scheef is of erg hoog. Zorg dan wel dat je een infrarood paneel aan de muur niet tegenover een raam plaatst, want dan zendt je de warmte juist naar buiten. Verder is ons advies om nooit een infrarood paneel tegenover een spiegel in de kamer plaatsen, want een spiegel reflecteert het licht. En dan ontvang jij zelf amper warmte.
Wat zijn andere producten die ook aangeschaft moeten worden?
Om een infrarood paneel aangenaam te kunnen laten werken, heb je een (draadloze) wifi thermostaat nodig. Het voordeel van een draadloze thermostaat is dat de bediening net zo werkt als bij een bedrade thermostaat, maar je hoeft niet eerst draden aan te leggen om de thermostaat te kunnen gebruiken. Je plaatst het infrarood paneel aan het plafond, verbind deze met het stroompunt van de verdeeldoos of bij een lamp en plaatst het wifi-relais, waarvan bij de thermostaat set standaard één in zit, tussen de bedrading van de woning en het infraroodpaneel. De twee meegeleverde batterijtjes in de thermostaat en het verwarming systeem is klaar voor gebruik. Je hebt dus een thermostaat set inclusief wifi relais nodig. Verder heb je de volgende dingen nodig:
- Een paar stukjes 220 volt draad in de kleuren;
- bruin
- blauw
- geel-groen
- zwart
- Lasdoppen
Bij sommige woningen is een lasdoos handig als er niet voldoende ruimte in de verdeeldoos in het plafond of onder een lamp is, dan kan je daar het wifi-relais netjes in wegwerken.
Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor infrarood verwarming? In dit artikel over ‘hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor infrarood verwarming‘ lees je er alles over.
Infrarood verwarming in verschillende ruimtes
Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd naar de mogelijkheden van infrarood verwarming? Kijk op onze particuliere en zakelijke links bovenaan de pagina om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zoek je bijvoorbeeld nog een verwarming voor jouw badkamer? Kijk dan bij onze blog ‘Welk type badkamer past bij jou?’ om een indruk te krijgen welke verwarming je kunt kopen voor jouw badkamer.