Wat zijn de beste infrarood panelen

Wat zijn goede infrarood panelen? Of beter gezegd wat zijn de beste infrarood panelen? Dit zijn twee vragen die ons dagelijks gesteld worden. De meeste ir. panelen lijken van buiten allemaal erg op elkaar. Ze hebben dezelfde afmeting en vaak dezelfde kleur. Maar schijn bedriegt, want er zit een enorm verschil tussen goede en slechte infrarood panelen. De beste panelen van i-Tronic stralen 98% lange golf energie (stralingsenergie vergelijkbaar met die van de zon) uit. En deze panelen geven maar 2% convectiewarmte (warme lucht). Deze 98% is het effectieve rendement dat jou daadwerkelijk verwarmt. Daarom zijn i-Tronic panelen ook zo populair. Je betaalt iets meer tijdens de aanschaf maar dat verdien je dubbel en dwars terug tijdens het verbruik door de veel hogere efficiency.

Wat zijn minder goede infraroodpanelen? #

Er zijn veel infrarood panelen die slechts 20% of 30% lange golf warmte afgeven en 70% tot 80% convectie (hete lucht) produceren. Dit betekent dat je voornamelijk het plafond aan het verwarmen bent en zelf nauwelijks wordt verwarmd. Het rendement van deze panelen is erg laag en daarom zijn ze goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik. Deze simpele “bakplaten” zijn eigenlijk gewoon ouderwetse elektrische convectiekachels en iedereen weet nog dat die oude kachels erg duur waren om de woonkamer te verwarmen. Je kreeg het pas echt warm als de energienota op de mat viel.

De beste infrarood panelen zijn niet meer van glas #

Op zich kunnen glazen infrarood panelen prima functioneren. 11 jaar geleden waren bijna alle infrarood panelen van glas. Glazen infrarood panelen hebben echter drie nadelen:

De drie nadelen van infrarood panelen van glas #

De panelen zijn dikker. #

Deze panelen zijn dikker dan moderne metalen infrarood panelen. Hierdoor is het minder fraai om ze onder een bestaand betonnen of gipsplaat-plafond aan te brengen. Het paneel steekt dan erg onder het plafond uit. (Het paneel aan de wand bevestigen is geen ideaal alternatief omdat het rendement dan met 30% daalt!) Het ir. paneel verliest dan namelijk een gedeelte van zijn eigen temperatuur als convectie warmte (hete lucht die rechtstreeks naar het plafond gaat) en zo wordt er minder infrarode warmte naar jou in de ruimte gezonden. De beste positie is echt aan het plafond plaatsen.

Ir. panelen van glas hebben een lange opwarmtijd. #

Glazen infrarood panelen zijn traag omdat ze veel meer massa hebben (het glasvolume), waardoor de opgewekte warmte niet snel wordt afgegeven. Het aangesloten vermogen is vaak hoger, om de massa snel op te warmen heb je bij glas meer vermogen nodig. Eenmaal warm is het rendement net zo hoog als bij een aluminium paneel. Echter, je hebt niet altijd de mogelijkheid om een hoger aangesloten vermogen te gebruiken, omdat een groep in huis maximaal 3650 Watt belast mag worden. Zo maakt het een groot verschil of een paneel 750 Watt of 1250 Watt gebruikt. Meerdere panelen verdeelt over de ruimte geeft het beste resultaat.

Infrarode panelen van dit materiaal kunnen gemakkelijker breken. #

Glas heeft altijd het risico van knappen, vooral als er kinderen in huis zijn wil je dat risico niet nemen. En dat hoeft ook niet omdat de beste efficiëntere panelen van speciaal vliegtuigaluminium zijn gemaakt, wat niet in scherven breekt. Veel sneller opwarmen en dezelfde aangename warmte geven en heel lang meegaan.

Een glazen paneel is veel zwaarder #

Doordat het gewicht van de materialen van een glazen infrarood paneel veel hoger zijn, is het totaalgewicht van het paneel ook veel hoger. De beste metalen infrarood panelen zijn van aluminium en dat is veel lichter. Voor infrarood panelen is dat het beste materiaal om te gebruiken.

Een duurder infrarood paneel gebruikt geen weerstandsblokken. #

Een duurder infrarood paneel maakt geen gebruik van losse weerstanden aan de binnenkant van het paneel. Een weerstandsblok zorgt voor plaatselijke verwarming, waardoor het blok zelf erg warm moet worden om de warmte te kunnen verdelen. Bij het beste infrarood paneel wordt gebruik gemaakt van een metalen infrarood folie wat over het hele paneel netjes is verdeeld. Dit zorgt voor een veel gelijkmatigere temperatuurverdeling en een betere afgifte. Dit is veel minder slijtage gevoelig waardoor je infrarood paneel aanzienlijk langer mee gaat. En zo ben je met een duurder paneel qua aanschaf uiteindelijk goedkoper uit dan een goedkoper paneel wat 3 keer zo snel vervangen moet worden.

Het beste infrarood paneel geeft amper warmte aan de achterzijde af #

De beste infrarood verwarming geeft 98% lange golf infraroodwarmte af. 2% Confectie warmte, en is inwendig zo goed geïsoleerd dat er vrijwel geen verlies naar de achtkant van het paneel gaat. Daar woont namelijk niemand en wil je graag geen energie aan verspillen. In de praktijk blijken veel goedkope panelen erg veel warmte en dus energie aan de achterkant te verliezen. Het gebeurt, jij ziet het niet maar je merkt het wel uiteindelijk aan je elektriciteit nota. De beste infrarood panelen zijn dus veel zuiniger dan de goedkope uitvoeringen. Goedkoop is ook in de branche van ir. duurkoop. Dus het beste besluit is om bij de aanschaf iets meer te besteden dat verdien je dubbel en dwars terug tijdens het verbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring