Nu het gas telkens duurder wordt en de vooruitzichten op een prijsdaling een illusie lijken. Gaan steeds meer mensen op zoek naar goede goedkopere vervangers om de al oude bestaande gas gestookte centrale verwarming te vervangen.
De vragen die vaak opspelen zijn: moeten we op gas blijven verwarmen met een modernere HR++ ketel. Of gaan we over naar gas loze verwarming zoals: infrarood panelen, een warmte pomp of vloerverwarming. En kunnen we dan echt volledig van het gas af?
Cv-ketel vervangen #
Als je een woning hebt die verwarmt, wordt op gas dan heb je vrijwel altijd een Cv-ketel. Cv-ketels zijn er in vele soorten en maten en de nieuwere ketels hebben een beter rendement. De laatste 7 jaar is het rendement van de HR++ ketels nauwelijks nog verbeterd dus een Cv-ketel die 10 jaar oud is vervangen door een nieuw exemplaar op gas levert niet heel veel besparing meer op. Bovendien blijf je aan het dure gas vastzitten. En betaal je veel voor je vastrecht (omdat je aangesloten bent op het centrale gasnetwerk, en zelfs als je geen gas gebruikt dan betaal je nog als je aangesloten zit). Gelukkig zijn er tegenwoordig andere opties voor verwarmen via een Cv-ketel zodat je niet langer aan het gas vastzit.
Infrarood verwarming #
Infraroodverwarming (lange golf) is de meest ideale manier om een woning of bedrijfspand aangenaam te verwarmen. Je hebt geen radiatoren nodig, geen leidingen waardoor het water wordt getransporteerd en geen Cv-ketel en dus ook geen gas en gasaansluiting. Combineer je jouw infrarood verwarming in huis met zonnepanelen dan wek je ook nog eens je eigen stroom op. En kan je die gebruiken voor het verwarmen van je woning wat het gebruik van infrarood verwarming nog aantrekkelijker maakt. bij infrarood verwarming heb je geen verwarmingsketel meer nodig.
Infrarood verwarming nog idealer maken #
Wil je het verwarmen van je woning of bedrijfspand nog goedkoper maken dan is het aan te raden om een powerwall te installeren. Overdag sla je de opgewekte stroom van de zonnepanelen op in de powerwall (grote moderne accu) en op de momenten dat jij de stroom nodig bent voor het verwarmen van je woning of de verlichting kan je deze onttrekken uit je eigen stroomvoorziening zonder dat je het netwerk van je energieleverancier nodig bent. Nu loopt er nog een salderingsregel, maar als die spoedig afgelopen is dan ontvang je overdag 3 cent per terug geleverde kilowatt en moet je zelf stroom inkopen voor 23 cent per kilowatt of meer. Dan is een i-Tronic powerwall de ideale oplossing om zuiniger te verwarmen, en je bent gelijk ook veel minder afhankelijk van je energieleverancier.
Warmtepomp #
Een warmtepomp is een verwarmingssysteem wat de warmte uit de buitenlucht haalt door het comprimeren van de buitenlucht via een compressor. Een prachtig systeem voor de 6 warme maanden in het jaar, maar in de 6 koudere maanden in het jaar daalt het rendement fors naarmate de buitentemperatuur de nul graden benaderd. Een warmte pomp heeft flink stroom nodig voor de compressor en wordt daarom vaak gecombineerd met zonnepanelen. Maar juist als het buiten koud is dan heb je het meeste stroom nodig om de compressor zijn werk te kunnen laten doen.