Infrarood verwarming nadelen

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming? #

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, de beroemde uitspraak van Johan Cruijff kennen we allemaal. En die gaat ook op voor vrijwel ieder verwarmingssysteem. Dus ook voor infrarood verwarming. Op deze pagina kun je verder lezen om meer te weten te komen over de mogelijke infrarood verwarming nadelen.

Benieuwd naar de voordelen? Die lees je op deze pagina: https://infraroodverwarming-specialist.nl/faqs/infrarood-verwarming-voordelen/

Zowel de voordelen als de infrarood verwarming nadelen zijn vaak afhankelijk van een speciale situatie. De nadelen van infrarood verwarming die we op deze pagina beschrijven hoeven dus niet voor iedereen te gelden.

Bijvoorbeeld; één van de infrarood verwarming nadelen die we geregeld voorbij zien komen. De investeringskosten en minimale besparing bij lagere gasprijzen. Dit nadeel is meestal van toepassing bij een minder goed geïsoleerde woningen, (vaak tijdelijk) lage gasprijzen en voor woningen zonder zonnepanelen.

Ook twijfelen mensen tussen verwarmen en koelen met airco’s of verwarmen met infrarood panelen. Het nadeel van infrarood verwarming is in dit geval dat je in de zomer niet kunt koelen. Daar tegenover staan weer verschillende nadelen van verwarmen met airco’s, zoals; droge lucht en lawaai.

Twijfel je tussen vloerverwarming en infrarood verwarming? Hierbij kan het een nadeel van infrarood verwarming zijn dat je altijd nog panelen moet plaatsen en aansluiten. Deze kun je heel mooi wegwerken in het plafond of aan de wand. Maar bij bevestigen en aansluiten in een bestaande woning blijf je de panelen wel zien.

Investering en onzeker rendement: kosten besparen met infrarood verwarming is mogelijk in bepaalde gevallen #

We hebben in de afgelopen jaren gezien dat de gasprijzen heel snel kunnen stijgen maar evengoed ook net zo snel weer kunnen dalen. Zo stond de gasprijs rond september 2022 op bijna €4 per m3. En betaalde je 2 maanden later nog geen €3 per m3. In juni 2023 staat de gasprijs rond €1,64 per m3.

Wanneer je gaat investeren in infrarood verwarming is de gasprijs bepalend voor het rendement op je investering en de mogelijkheid om je investering weer terug te kunnen terugverdienen. Andere factoren die hierop invloed hebben zijn de prijs van elektra. En de opbrengt van het terug leveren van stroom wanneer je zonnepanelen hebt.

Dit alles kan het rendement en terugverdientijd van infrarood panelen onzeker maken. Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken lijkt het erop dat de gasprijzen de komende jaren hoog zullen blijven (bron Nu.nl: https://www.nu.nl/politiek/6268646/belasting-op-gas-gaat-ondanks-belofte-niet-omlaag-irritatie-bij-oppositie.html). Daarom blijft het interessant om de mogelijkheden van infrarood verwarming te ontdekken.

Investeren in panelen en montage wanneer je overstapt van CV naar infrarood #

Dit geldt niet voor nieuwbouw maar wel voor bestaande bouw voorzien van CV verwarming. Eén van de infrarood verwarming nadelen die we geregeld horen is de investering die je moet doen in infrarood panelen, montage en installatie en demontage radiatoren.

Hoewel de meeste mensen deze investering vaak te hoog inschatten, moet de investering wel gemaakt worden. Meer lezen over kosten van infrarood verwarming: https://infraroodverwarming-specialist.nl/faqs/infrarood-verwarming-kosten/

De juiste afstelling van de panelen is belangrijk voor een optimaal rendement #

Het bedienen van een CV is heel makkelijk, je draait de thermostaat omhoog en de woning wordt verwarmt. Een infrarood verwarming werkt vrijwel hetzelfde. Alleen is bij infrarood de positie en de plaatsing van de panelen belangrijk. Ook de kwaliteit van de infrarood panelen is een bepalende factor.

Is infrarood slecht voor de gezondheid? #

Hier kunnen we gelukkig heel kort over zijn; infrarood verwarming heeft geen nadelige effecten op gezondheid. De infraroodstraling die panelen uitstralen hebben bij juist gebruik geen schadelijk effect op uw gezondheid.

Infraroodstraling heeft wel een aantal bewezen gezondheidsvoordelen. Zoals; verlichting van pijnklachten, ontstekingsremmend effect, verbetering van bloedsomloop en het verlagen van stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring