Wat betekenis PTC en NTC en wat is het verschil?

In jouw zoektocht naar informatie over infrarood verwarming kom je een hele hoop vaktermen en afkortingen tegen. Zo ook PTC en NTC. Maar wat betekenen deze afkortingen? En wat moet je er mee?

In dit artikel geven we een uitleg over PTC en NTC in relatie tot infrarood panelen. En leggen we uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van infrarood panelen en welke variant beter is, PTC aangestuurd of NTC aangestuurde infrarood panelen.

In het kort: PTC en NTC #

Infrarood panelen zijn warmte platen die aan de muur of het plafond geplaatst kunnen worden. Ze worden gevoed met stroom en zetten deze om in lange golf infrarode stralingswarmte. De beste infrarood panelen hebben aan de binnenkant een metalen infrarode folie en zijn PTC gestuurd met een maximale oppervlakte warmte van 90 graden. Metalen infrarood folie en PTC sturing hebben samen vele voordelen boven koolstof infrarood folie en NTC sturing.

Betekenis van PTC en NTC #

Wat is de betekenis van PTC. PTC betekend (positieve temperatuur correctie) dit betekend dat naarmate de temperatuur van het paneel toeneemt het stroomverbruik wordt begrenst. Simpel gezegd verbruikt het infrarood paneel dus niet steeds meer stroom naarmate deze warmer wordt.

Bij NTC (negatieve temperatuur correctie) neemt het stroomverbruik toe naarmate de temperatuur van het paneel hoger wordt. Dat klinkt leuk maar je verbruikt zo veel meer stroom terwijl het warmte-rendement op je verbruikte stroom afneemt. Het paneel wil eigenlijk steeds warmer worden en wordt vaak door de inwendige temperatuurbeveiliging uitgeschakeld nog voordat de thermostaat dit doet. Om zo het paneel tegen eigen oververhitting te beschermen.

De voordelen van PTC #

Het paneel komt snel op temperatuur en is zuiniger omdat de temperatuur bovenin bij 90 graden afgetopt wordt. Hierdoor krijg je een veel hoger rendement en een langere levensduur als je dit vergelijkt met een NTC aangestuurd paneel. PTC aangestuurde panelen zijn vaak duurder dan NTC aangestuurde panelen.

PTC sturing van infrarood panelen #

De beste infrarood panelen werken met een metalen infrarood folie in plaats van een koolstof weerstandsfolie. Metaal behoudt veel langer dezelfde product eigenschappen en blijft daardoor ook veel langer goed werken. Onze I-Tronic infrarood panelen werken altijd met een metalen infrarood folie en zijn op basis van PTC.

Dit houdt in dat als de metalen resistor onder stroom wordt gezet deze heel snel op bedrijfstemperatuur komt (progressieve temperatuur opbouw) en zodra het paneel de ideale bedrijfstemperatuur bereikt heeft de temperatuur automatisch afvlakt tot gemiddeld 90 graden.

De nadelen van NTC #

Bij NTC aangestuurde panelen duurt het veel langer voordat het paneel op bedrijfstemperatuur komt. Het stroomverbruik is veel hoger en het rendement is veel lager. Daarnaast is de levensduur aanzienlijk korter in vergelijking met een PTC infraroodpaneel met een metalen infrarood folie. NTC panelen zijn daarentegen in de aanschaf goedkoper dan PTC panelen.

Bij een NTC lange golf infrarood paneel wordt vaak een koolstof infrarood folie toegepast. Deze heeft compleet andere eigenschappen. Komt traag op gang en wordt op de lange duur veel heter. Dat klinkt leuk maar het stroom rendement daalt bij een stijgende temperatuur. Dus je verbruikt veel meer stroom voor iets meer warmte. NTC koolstof folies worden ondanks deze nadelen toch nog veel toegepast omdat ze veel goedkoper zijn.

PTC panelen met een metalen infrarood folie zijn dus veel aantrekkelijker in gebruik en hebben door een lagere bedrijfstemperatuur en een hogere stroomefficiency ook een veel langere levensduur.

Het verschil in temperatuur bereik van infrarood panelen #

Bij een PTC aangestuurd infrarood paneel loopt de temperatuur van het paneel op tot maximaal 90 graden. Ook als het paneel nog stroomvoeding krijgt blijft de temperatuur rond de 90 graden. De PTC aansturing zorgt er dus voor dat het paneel met minimaal stroomverbruik een hoge temperatuur aanhoudt.

Maar geeft een paneel met 120 graden dan niet meer warmte? #

Ja. Je krijgt meer warmte bij een paneel wat 120 graden oppervlaktewarmte (NTC gestuurd) is als bij een paneel wat 90 graden is.

Alleen kost het veel meer stroom om die extra 30 graden warmte te produceren. Hoe hoger de temperatuur van het paneel, hoe hoger het verbruik in stroom. Dit kun je goed vergelijken met het verbruik van een auto. Met een snelheid van 120km/u verbruik je gemiddeld 40% meer brandstof dan wanneer je 90km/u rijdt.

Daarom kiezen we bij infraroodverwarming-specialist.nl voor kwalitatief goede infrarood panelen en dat betekend dat het soms slimmer is om meer panelen te plaatsen in plaats van 1 (goedkoop) paneel met een hoge oppervlakte warmte.

Hieronder een selectie van onze eigen i-tronic panelen. Voorzien metalen infrarood folie en aangestuurd op basis van PTC voor maximaal rendement.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring