Stookkosten verlagen

U heeft een mooie woning waarin u prettig leeft. Uw huis is van alle gemakken voorzien, maar u ergert zich aan de jaarlijks alsmaar toenemende kosten om uw woning aangenaam te verwarmen. Wat kunt u hier aan laten doen? En welke werkzaamheden kunt u zelf doen?

Meestal wordt er als eerste aan gedacht om de woning te isoleren. Door middel van verschillende manieren van isolatie verlies je minder warmte uit je woning. En wat je niet verliest dat hoef je ook niet opnieuw aan te vullen. Je verbruikt zo dus minder gas en stroom en bespaart op je maandelijkse stookkosten, wat iedereen natuurlijk graag wil. Per woning is het verschillend wat je het beste kunt isoleren om het gewenste resultaat te behalen. Er zijn isolatie coaches die jou precies kunnen vertellen wat jij het beste aan jouw woning kan laten doen. Pas op dat je woning geen plastic zakje wordt, goede ventilatie is echt van levensbelang voor de gezondheid van mens en dier!

Hoe kan je jouw woning het beste isoleren? #

Spouwmuur isolatie #

Door de luchtspouw tussen de binnen en buitenmuur te voorzien van isolatie vind er minder warmteoverdracht plaats via de binnenmuur naar buiten. Lucht isoleert op zich zelf prima alleen als je de muur isoleert wordt de isolatiewaarde nog hoger. Er zijn verschillende soorten van spouwmuur vulling die d.m.v. gaten in de buitenmuur kunnen worden aangebracht. Tegenwoordig komen er steeds meer ecologische isolatieproducten bij die tijdens de sloop van een woning gemakkelijk vernietigt of hergebruikt kunnen worden.

Vloerisolatie #

De meest gebruikte manier om de vloer te isoleren is door isolatieschuim onder de vloer te spuiten. Afhankelijk van de dikte van de schuimlaag wordt de werkelijke isolatie waarde bepaald. Als u een nieuwe woning bouwt dan kunt u de isolatie in de nieuwe vloer gewoon opnemen d.m.v. isolatiepanelen. Wat ook een mogelijkheid is om een aluminium folie waar allemaal luchtzakken onder zitten tegen de onderkant van de vloer aan plakken als u liever geen schuimisolatie wilt. Deze methode geeft ook en goede isolerende werking en is vaak net even wat goedkoper en je kan het makkelijker zelf aanleggen. Schuim isolatie onder de vloer laten aanbrengen is iets wat echt door een professioneel bedrijf moeten gebeuren, maar u heeft er direct resultaat van.

Dakisolatie #

Warme lucht stijgt op, dus als jouw dak slecht geïsoleerd is dan verlies je veel warmte via het dak van je woning. De mooiste methode is om de dakpannen er af te halen, de houten beplating demonteren.(is vaak te oud). Nieuwe houten beplating en dan pir schuimisolatie platen monteren daarop de panlatten en dan weer dakpannen, als het in de begroting past is ons advies nieuwe dakpannen. Het kan natuurlijk ook goedkoper door het dak van binnenuit met glaswol of steenwol deken te isoleren. Dit verbeterd zeker de isolatiewaarde, maar de isolatiewaarden met pir platen is bijna altijd hoger en de verwerking van glaswol dekens is geen pretje, steenwol laat zich iets aangenamer verwerken.

Beter isolerend glas #

Wat veel mensen niet weten is dat je erg veel warmte verliest via je beglazing in je woning. Glas zijn 2 of bij triple 3 laagjes glas waar tussen de ruimte vacuüm is gezogen en waar meestal een minder geleidend gas voor is terug geplaatst. Vaak neemt de isolerende werking van glas wat ouder is dan 10 jaar enorm af. Er is een simpel trucje hoe je zelf heel gemakkelijk kunt vaststellen of jouw glas nog goed isoleert. Als het buiten flink waait, hou je aan de binnenkant van het glas een aansteker achter het glas, nooit er tegen aan! Wappert het vlammetje dan is de isolatie uit je glas verdwenen en is het interessant om je beglazing te vervangen. Dat vergt de nodige investering, maar dat haal je er aan besparing op je stookkosten echt weer uit.

Tocht via de deuren voorkomen #

Via de naden tussen vrijwel altijd houten deuren vliegt de warme lucht uit de woning zo naar buiten. Die beweging van die lucht ervaart u als tocht en voelt niet prettig aan. Een klein laagje tochtband kan vaak al wonderen doen. De luchtspleet is gesloten en het tochten is voorbij. Dit is een simpele manier van isolatie die u erg gemakkelijk zelf kan aanbrengen. Tip maak het tochtband 2 keer per jaar even schoon met een doekje en doe er een beetje talkpoeder op zo blijven de tochtstrips het heel lang goed doen. Tocht in huis geeft heel vaak nekklachten en hoofdpijn, wat simpel te verminderen valt.

Infrarood verwarming i.p.v. cv #

Infrarood verwarming is de verwarming van de toekomst die nu al beschikbaar is. Niet de lucht in de woning verwarmen zoals een cv-installatie met radiatoren doet. Maar d.m.v. een infrarood warmte paneel worden er infrarode warmte straling gemaakt. Je hebt geen gas nodig, geen ketel, en geen leidingen en je krijgt het heerlijk behaaglijk warm. Infrarood verwarmd de wanden en vloeren tot 1 homogeen geheel, als de muren en vloeren verzadigt zijn dan stralen deze terug en geven de warmte af aan jou zonder de lucht om jou heen op te warmen. Veel beter rendement, lage aanschafprijs en zeker behagelijke warmte. De zon verwarmt de aarde al duizenden jaren op dezelfde manier alleen bij een infrarood paneel heb je geen schadelijke UV A en UV B straling! Stroom is goedkoper dan gas, en door het hogere rendement heb je er minder van nodig.  En als je al zonnepanelen gebruikt dan wordt het nog aantrekkelijker.

Van het gas af #

Gas is een schaars product. Er zal nooit meer gas komen en dit heeft tot gevolg dat de prijzen voortdurend stijgen. Inmiddels is de gasprijs zo hoog dat het voor vele huishoudens niet meer leuk is. Je wilt je geld kunnen besteden aan pretparken restaurants en bioscopen en niet alleen maar aan het verwarmen van je woning. Mensen betalen veel te veel voor gas en daarom is het ook interessant om je woning op een andere manier te verwarmen. Als je compleet van het gas af gaat dan ben je ook gelijk van je vaste aansluitkosten af die je betaald als je aangesloten bent op het gasnetwerk. Zonnepanelen is een mooie manier om zelf je stroom op te wekken. Nu het salderen steeds onaantrekkelijker wordt is het de mooiste optie om een i-Tronic Powerwall te installeren. Deze moderne Thuis accu is er in verschillende vermogens, 10 KWH, 15 KWH en 20 KWH. Zo kan je de stroom die overdag zelf opwekt netjes opslaan. En pas gebruiken wanneer dat jou het beste uit komt. Overdag ben je toch naar je werk en ’s avonds is de behoefte naar stroom dan een stuk groter.

Als je woning compleet op zelfvoorziening is ingericht dan kan je volledig overgaan op infrarood verwarming. Een veel efficiëntere manier van verwarmen wat minder energie vergt door een hoger rendement. Het is veel gemakkelijker te installeren en de warmte is ook aangenamer dan die van een cv of vloerverwarming.

Zonnepanelen monteren #

Zelf stroom opwekken op jouw eigen dak, of in jouw eigen tuin. Inmiddels zie je overal op de daken zonnepanelen gemonteerd liggen. Terwijl jij werkt verzamelen deze zonnepanelen overdag de energie en die lever jij terug aan het net. Als je dan ‘s avonds thuis komt en zelf meer energie nodig bent dan kan jij goedkoop de energie uit het net gebruiken. Deze salderingsregel loopt wel af waardoor stroom wat duurder wordt. Daarom adviseren wij om een i-Tronic Powerwall te monteren. In deze moderne thuis accu slaat u simpel de overdag gewonnen energie op en kunt u die gebruiken op het moment dat u dit wilt. Zo verhoog je aanzienlijk het rendement van je zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Gratis vrijblijvend advies aan huis

Onze professionals leggen aan jou alles haarfijn uit wat jij over infrarood verwarming zou moeten weten!

 Je gegevens worden beveiligd verzonden

Simpele & concrete uitleg

Advies bij jou op locatie

Meer dan 20 jaar ervaring