Gasloos verwarmen heeft vele voordelen. Vroeger was het heel normaal om je woning of bedrijfspand met aardgas te verwarmen. Dit gas werd grotendeels in Groningen gewonnen door de NAM en kon voor een hele normale prijs geleverd worden, verwarmen van je woning toen een stuk goedkoper.
Vandaag de dag is de gasprijs geëxplodeerd, het Groningse gasveld levert bijna geen gas meer aan Nederland en het gas wordt duur uit het buitenland ingekocht. Het verwarmen van je woning als particulier met aardgas is zo onaantrekkelijk geworden en voor vele mensen ook onbetaalbaar. Daarom is verwarmen zonder gas de oplossing!
Is het mogelijk om met infrarood verwarming je complete huis te verwarmen? Zodat je van het gas af kan. #
Ja, dit is mogelijk. Je hebt in principe 3 warmtebehoeften in je huis. 1 Warm water in de keuken voor de afwas. 2 Warm water om te kunnen douchen of om in bad te gaan 3 warmte om je huis van binnen te kunnen verwarmen. Als je voldoende capaciteit aan infrarood panelen in je huis monteert dan kan je op die manier je radiatoren en CV ketel vervangen. Je hebt dan nog een klein elektrische boiler of een cooker nodig in de keuken voor tapwater. Om de badkamer te verwarmen kan je gebruik maken van een warmteboiler dit is een efficiëntere manier om simpel en goedkoop warm water te maken om te douchen.
Wat zijn de alternatieven van verwarmen op gas / aardgas? #
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor het verwarmen op gas. Al deze alternatieven hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen. We hebben alle verwarmingsmethoden op een rijtje gezet voor je met een korte beschrijving.
Warmtepomp verwarmen zonder gas #
Een warmtepomp kun je verdelen in 2 soorten: lucht warmte pomp en aardwarmte warmtepomp. Dit zijn beide manieren van gasloos verwarmen waarvoor je geen gasaansluiting meer nodig bent.
Luchtwarmtepomp #
In plaats van je woning te verwarmen met aardgas, zou je er ook voor kunnen kiezen om je woning te verwarmen met een luchtwarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht door een compressor die de buitenlucht samendrukt. Hoewel dit een interessante techniek is, heeft de compressor veel elektriciteit nodig, maakt het veel geluid en is het rendement van bijna alle luchtwarmtepompen erg laag wanneer de temperatuur buiten onder de 4 graden komt. Je kunt het hoge elektriciteitsverbruik wel gedeeltelijk compenseren met zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat een goede luchtwarmtepomp een behoorlijke investering vergt (ongeveer € 8800,-) en onderhoud nodig heeft.
Aardwarmtepomp #
Bij een aardwarmtepomp worden er twee tot drie gaten van ongeveer 140 meter diep in de grond geboord. In deze gaten komen gesloten systemen met vloeistof, die worden opgepompt en waaruit de warmte boven in je huis wordt gewonnen. Het rendement van een aardwarmtepomp is hoger dan dat van een luchtwarmtepomp, maar de aanleg is ook bijna drie keer zo duur. Als er te veel warmte wordt onttrokken, kunnen er na verloop van tijd problemen optreden met de beschikbare warmte, omdat de bron in de winter te veel energie verbruikt.
Infrarood verwarming heeft geen gas nodig #
Infrarood verwarming wordt steeds populairder, omdat de investeringskosten lager zijn dan bij andere verwarmingssystemen. Het is een moderne manier om zonder gas te verwarmen, ook is de warmte is aangenamer dan bij verwarming via een cv-systeem, vloerverwarming of een warmtepomp. Het aanleggen van infrarood verwarming is gemakkelijker dan andere verwarmingsmethoden, zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen. Er hoeven geen buizen of radiatoren aangelegd te worden en er is geen water nodig. Het is zo simpel als infrarood panelen ophangen en aansluiten. Bovendien is de reactietijd van infraroodverwarming korter dan bij systemen die via water werken.
Pallet kachel #
Een palletkachel kan worden gebruikt als zelfstandig werkende verwarming, maar de wat luxere modellen kunnen vaak ook het vloerverwarmingswater opwarmen en het water voor het douchen en het warme watergebruik. Een paar jaar geleden kreeg je nog subsidie op een palletkachel, maar inmiddels is bekend dat de verbrandingsgassen te veel fijnstof bevatten, wat erg ongezond is voor mensen. Sindsdien is de verkoop van palletkachels sterk gedaald en is het zelfs mogelijk dat er belasting op palletkachels wordt geheven of dat er een verbod op palletkachels komt.
Houtkachel ideaal om zonder gas te verwarmen #
Een houtkachel is een oud verwarmingsprincipe, maar de houtkachels van de laatste 20 jaar zijn wel moderniseringen ondergaan en hebben een hoger verwarmingsrendement. Je hebt wel hout nodig om de kachel te stoken, wat je zelf kunt zagen of kunt kopen. Dit geeft meer gemak, maar heeft ook een hoger prijskaartje om je woning of bedrijfsruimte te verwarmen. Als je zelf hout zaagt en klooft, krijg je drie keer zoveel warmte. Een probleem met houtkachels is de uitstoot, die vandaag de dag te hoog is, waardoor de houtkachel net als de palletkachel waarschijnlijk belast zal worden. Dit is niet fijn voor de portemonnee.
Gasloos verwarmen met Elektrische verwarming #
Elektrische verwarming, wie kent het oude elektrische kacheltje van oma niet. Veel warmte van de elektriciteit, maar in huis krijg je het amper warm. Elektrische verwarming verwarmt de lucht (convectie warmte), de lucht wordt warm en stijgt naar het plafond. Dat is niet zo effectief, daarom kan het beter zijn om je woning te verwarmen met infraroodverwarming. Die werkt ook op stroom, maar geeft lange golf infrarode warmte af en dat verwarmt je wel behaaglijk.
Waarom kiezen voor infrarood verwarming als alternatief voor gas? #
Infrarood verwarming biedt veel rendement en je kan gasloos verwarmen, ideaal in combinatie met zonnepanelen. Daarbij komt dat je sneller warm bent met infrarood panelen, omdat infrarood verwarming je direct verwarmd en niet via de lucht. Ook is infrarood verwarming beter voor de ventilatie van je woning. Bij andere verwarmingsmethodes wordt vaak de lucht verwarmd. Hierdoor gaan stofdeeltjes ook sneller door de lucht heen, waardoor de luchtkwaliteit slechter wordt. Bij infrarood verwarming is dat niet het geval. Onze i-Tronic infrarood panelen zijn van hoogwaardige kwaliteit en makkelijk in gebruik, zowel voor particulieren als zakelijke toepassingen. Heb je vragen over onze producten of wil je graag advies? Neem dan gerust contact op met ons.